Srbija razmišlja tudi o ruskem protiletalskem raketnem sistemu buk-M

by Urednik

LOVCI MIG-29 BODO V SRBIJO PRISPELI SPOMLADI 2017

V teh dnevih je srbski premier Vučić napovedal prihod šestih ruskih lovcev MiG-29 za pomlad 2017, ob tem pa tudi, da Srbija načrtuje pogovore z Rusijo o dobavi raketnega sistema zračne obrambe buk-M.

Že kar nekaj čas potekajo vroče razprave med našo sosedo Hrvaško in pa Srbijo, ki je v fazi zapiranja poglavij za pridružitev Evropski uniji, na poti pa ji precej “pomaga” Hrvaška (nazadnje pri zapiranju 26. poglavja).

Zaradi teh zaostritev je Srbija verjetno še bližje ruski dobavi lovcev MiG-29, poleg tega pa tudi remonta še preostalih štirih iz bivše JRV i PVO – Jugoslovansko vojno letalstvo in zračna obramba.

Ruski mediji so že informirali javnost, da se bo dobava šestih lovcev MiG-29 Srbski vojski potekala v marcu in aprilu 2017, potem izpolnitvi tehničnih predpisov. Bojna letala naj bi Rusi namreč vzeli iz flote Ruskih letalskih sil, je dejal namestnik direktorja ruske službe za vojaško-tehnično sodelovanje Anatolij Punchuk.

Prerekanjem in odhodu srbske delegacije s pogovorov v Bruslju je sledila vest najprej o migih, zdaj pa je srbski ministrski predsednik izjavil še, da srbska vlada načrtuje tudi pogovore z ruskimi vladnimi predstavniki o nabavi raketnega sistema zračne obrambe buk-M.

Vučić načrtuje obisk v Moskvi v prihodnjih dneh (od 21. decembra 2016 dalje) in kot zatrjuje, se bodo pogovarjali tudi o tem sistemu zračne obrambe. Verjetno gre za buk-M1 ali buk-M2. Po Vučićevih besedah morajo še proučiti, kaj je za Srbijo bolje in tudi cenovno ugodneje, proučiti pa morajo tudi še, katere vse finančne instrumente bodo uporabili za  morebitno nabavo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki