Srbija v Rusiji kupuje 6 lovcev MiG-29

by Urednik

SRBIJA SE ZANIMA ZA NAKUP RUSKIH LOVCEV MIG-29M/2M IN RADARJEV

Ruski mediji so potrdili informacijo srbskih kolegov, da Srbija načrtuje nakup šestih lovcev MiG-29M/M2 in dveh radarskih postaj od Rusije.

Kot pričakujejo, naj bi se to zgodilo že do konca letošnjega leta, podrobnosti pogodbe pa naj bi natančno določili čez mesec dni, ko v Moskvi načrtujejo obisk prvega podpredsednika vlade Srbije in obrambnega ministra Aleksandra Vučića. Srbija ima zdaj v oborožitvi Srbskih letalskih sil štiri letala MiG-29, ki jih je od Sovjetske zveze kupila bivša skupna država Jugoslavija leta 1987, poleg tega pa imajo še nekaj lovcev MiG-21.

Srbske letalske sile so opremljene z lovci Mig-29 (ostali so še 3 enosedi in 1 dvosed od nekdanje skupne flote 14 letal), zatem zares zastarelimi lovci MiG-21 (11, ki jih nameravajo upokojiti leta 2018), jurišniki orel (33, več kot polovica je prizemljenih) in G-4 ter šolskimi letali G-4 (skupaj 25, nekatere nameravajo obnoviti v letih 2013-2015). Vsa ta flota je že zelo zastarela, »najmlajši« so prav lovci MiG-29 iz konca osemdesetih let.

Srbski lovec MiG-29 ob pristanku

Rusi so novo izvedenko lovca MiG-29M predstavili lani ob stoletnici letalstva v Srbiji na mednarodnem mitingu na Batajnici, na katerem je gostovala tudi akrobatska letalska skupina Striži (s tremi letali), ki prav tako leti z letali MiG-29.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska rec, foto: Military Photos, Dimitrije Ostojić

VIDEO: Srbski lovci MiG-29

Povezani članki