Srbija začela proizvajati strelivo 6,5 mm za novo modularno avtomatsko puško M19

by Urednik

NOVA MODULARNA PUŠKA 6,5/7,62 MM V OBOROŽITVI VOJSKE SRBIJE

Srbsko ministrstvo za obrambo (MO) je pred dnevi sporočilo, da bo Vojska Srbije (VS) začela  proces celovitega testiranja nove modularne avtomatske puške M19 (Modularna Automatska Puška, MAP) v kalibrih 6,5×39 mm in 7,62×39 mm. Po zaključenem testiranju bo sledilo intenzivno opremljanje enot Vojske Srbije z novim osnovnim orožjem.

Novica je bila objavljena nekaj dni zatem, ko so srbskemu obrambnemu ministru Aleksandru Vulinu v začetku avgusta prikazali puško M19 na demonstraciji bojnega streljanja na testnem poligonu Nikinci, približno 45 km zahodno od Beograda.

Kot je na predstavitvi obrambnemu ministru Vuliču poudaril poudaril vršilec dolžnosti pomočnika ministra za materialne vire na srbskem ministrstvu za obrambo Nenad Miloradović, je povečanje zmogljivosti Kopenske vojske Srbije  prednostna naloga VS, osnova za dosego tega cilja psa je nova modularna avtomatska puška v kalibru 6,5 ​​mm, ki bi s povečanjem prednjega pasu baražnega ognja in verjetnostjo doseganja zadetka z osredotočenim ognjem “znatno povečala učinkovitost pehotnih vojakov (za 30-50 odstotkov)”.

Naboj 6,5×38 mm z navadno kroglo (FMJ) in medeninastim tulcem ter naboj s prebojno kroglo (AP – Armor Piercing, WC – Wolframcarbid) in tulcem iz medenine proizvaja podjetje Prvi partizan a. d. Užice. V bistvu gre za popolnoma novo kroglo 6,5×38 mm, ki je idejno zasnovana na športnem naboju 6,5×38 mm grendel, so pa konstrukcija, balistična rešitev in funkcionalne značilnosti prilagojene potrebam streljanja iz polavtomatskega in avtomatskega orožja.

Glede na vse balistične parametre in značilnosti ima orožje z novim nabojem 6,5×38 mm bistveno boljšo učinkovitost streljanja v primerjavi z orožjem s strelivom kalibrov 7,62×39 mm in 5,56 ×45 mm. To je doseženo predvsem z odličnimi aerodinamičnimi lastnostmi izstrelka (širše smo o tem pisali v prispevkih avtorja B. Bogdanovića v Reviji Obramba, junij 2019 – OPTIMALEN NABOJ ZA JURIŠNE PUŠKE – Se naboju grendel po športni in lovski rabi obeta še vojaška in Nova srbska puška – 6,5/7,62 MM GRENDEL), ki omogoča manjši padec hitrosti, položnejšo krivuljo leta in višjo terminalno kinetično energijo. Zahvaljujoč tem lastnostim se doseže stabilnejši let izstrelka – krogle – na večjih razdaljah streljanja, kar neposredno vpliva na natančnost streljanja. Hkrati se dosežejo izboljšave parametrov penetracije/prebijanja in ubojnosti na vseh razdaljah streljanja v okviru učinkovitega dometa do 800 m. Na splošno ima naboj kalibra 6,5×38 mm veliko učinkovitejše delovanje na vseh razdaljah streljanja, tako v smislu natančnosti streljanja kot prebojnosti in ubojnosti na cilju.

Modularna puška 6,5 ​​mm s 415 mm dolgo cevjo je opremljena z optično namerilno napravo ON 4×20 in mini refleksnim merkom RS-M (proizvajalec Teleoptic-Gyroscopes d.o.o., Zemun) za dnevne pogoje in kombinacijo refleksne namerilne narave (Sensor Infiz d.o.o., Zemun) in monokularja/nočnogleda MNP-15 (Senzor Infiz d.o.o., Zemun) za streljanje ponoči.

Skladno s sodobnimi trendi avtomatskega orožja ima puška integriran pokrov zaklepišča in zgornjo oblogo plinske komore z dolgo pritrdilno letvijo vrste picatinny, ki omogoča pritrditev vseh vrst optičnih in IR namerilnih sistemov kot tudi osrednjo nameščeno ročico, ki omogoča repetiranje z levo in desno roko. Na levi strani ročice je nameščen tudi regulator ognja, primeren za rokovanje levorokih strelcev ali iz ležečega položaja.

Na sprednji oblogi cevi – kopiščku – so tako imenovani »heyholes«, ki se lahko opremijo s picatinnyjevo letvijo na spodnji strani in omogočajo pritrditev dodatnih optoelektronskih sistemov (OES) (tandemska naprava, pasivna naprava, taktična luč, laserski označevalec cilja  LOC) kot tudi pritrditev sprednjega ročaja, v katerega sta vgrajeni nožici, ki se ju po potrebi – naslon – izvleče iz ročaja. Teleskopsko kopito je iz aluminijastega skeleta in polimera, ima pa nastavljiv naslon za obraz (»obraznik«), ki omogoča udobnejši položaj očesa strelca v primerjavi z okularjem ONS. Okvir je izdelan po standardu STANAG iz polimerov s kovinskimi vložki.

Zadnji ročaj je ergonomsko izboljšan, kar – skupaj – s sprednjim ročajem omogoča trdnejše in stabilnejše držanje orožja, še posebej pri streljanju z rafalnim ognjem. Gumb držala okvirja je podaljšan, da olajša odstranitev in zamenjavo okvirja.

V primerjavi s podobnimi rešitvami v svetu v kategoriji strelnih orožij, kot je FN SCAR-L 5,56 mm, je modularna puška 6,5/7,62×38 mm s podobnimi ergonomskimi rešitvami veliko cenejša in ima bistveno boljše balistične značilnosti.

Z uresničitvijo projekta modularne avtomatske puške je Vojska Srbije dobila možnost opremljanja z najsodobnejšim orožjem, prilagodljivim za vse bojne situacije (kot so klasična jurišna puška, orožje za bližinski boj v urbanem okolju (CQB), orožje za označevalnega strelca/ostrostrelca – DMR/ Designated Marksman Rifle), primernim za nošnjo in (upo)rabo v vseh vrstah transportnih sredstev in z olajšano logistično podporo zaradi možnosti uporabe dveh vrst streliva. Morebitne logistične težave, ki bi nastale zaradi uvajanja naboja kalibra 6,5 mm, ki ni razširjen na svetovnem trgu, v oborožitev Vojske Srbije, bi se rešile z alternativno uporabo streliva 7,62×39 mm, za katero obstajajo večje zaloge.

Da bi poenotili in standardizirali strelivo na ravni strelskega oddelka in voda, in ker je zaradi značilnosti naboja 6,5 mm grendel mogoče doseči vse zahteve na taktični ravni glede dometa in učinkovitosti strelskega ognja, tovarna Zastava oružje načrtuje razvoj še lahkega puškomitraljeza (z nabojnikom ali okvirjem s povečano kapaciteto nabojev), pa tudi polavtomatsko ostrostrelno puško s tem nabojem.

Novo modularno jurišno puško M19 so predstavili v Beogradu na mednarodnem sejmu orožja in obrambne opreme Partner 2017, za namene testiranja pa jo uporablja vojaška enota Vojske Srbije  – 41. pehotni bataljon 4. brigade KoV Vojske Srbije s sedežem v Vranju.

Pripravila: Igor Božinovski in Branko Bogdanović

Povezani članki