Srbski lovci MiG-29 modernizirani po Nato standardu?!

by Urednik

KAJ SE SKRIVA POD OZNAKO MIG-29SD – JE TO 4.+ GENERACIJA?

Srbski obrambni minister Aleksandar Vulin je pred nedavnim med obiskom del na lovcih MiG-29 ter sprejetjem šolskega letala lasta v oborožitev Vojnega letalstva in zračne obrambe srbskih oboroženih sil uporabil skovanko za dobavljene lovce MiG-29 SD (srbska dogradnja – “Сербский Доработаны”), oziroma raven bodoče srbske modernizacije teh lovcev, čeprav te modernizacije doslej še nihče ni popolnoma definiral. Minister Vulin je tedaj navedel, da bodo šest migov, ki jih je donirala Rusija, posodobili na raven SD, kar je 4.+ generacija.

Bodo novi srbski migi res 4.+ generacije?

Tisto, o čemer še vedno poteka polemika, je oznaka SD: po eni od različic je to akronim za “Сербский Доработаны” – srbsko: srpska dogradnja (srbska nadgradnja), pojavila pa se je še različica serijski (Серинии  ali Строевои), medtem ko “Доработаны“ v srbskem jeziku pomeni dorađeni – nadgrajeni.

Naslednja neznanka je, ali bodo vseh 10 lovcev MiG-29 res nadgradili v generacijo 4+ in od kod ministru taka trditev, saj se ve, da akronim SD tega ne predstavlja. Znano je le, da Rusija z akronimom SD označuje letala, prilagojena NATO in ICAO standardom, ki jih je mogoče uresničiti tudi brez pomoči (sodelovanja) Rusije

Na spletni strani RSK MiG za različico SD ponuja naslednje:

  • možnost klasifikacije ciljev v zraku po pripadnosti lasten-tuj skladno z Natovim standardom (IFF – identification friend or foe) brez usmerjanja talne kontrole letenja;
  • kompatibilnost (povezljivost) s satelitskimi navigacijskimi sistemi NAVSTAR (GPS) in radijsko navigacijo TACAN;
  • pomembno povečanje količine navigacijskih informacij, dostopnih med poletom zahvaljujoč dodatnemu LCD zaslonu in računalniški opremi;
  • dodatne radijske postaje za olajševanje komunikacij z Natovimi ASTC centri in delovanje v Natovih frekvenčnih obsegih;
  • vgradnja stroboskopskih svetilk, ki ustrezajo Natovim in ICAO standardom med poleti na mednarodnih rutah;
  • odkrivanje položaja letala v primeru izskoka – katapultiranja pilota iz letala;
  • oborožitveni komplet se med modernizacijo ne spremeni v primerjavi z izvirno verzijo.

Ob tem je zanimivo, da novo radijsko in komunikacijsko opremo, navigacijske sisteme in sisteme za prepoznavanje lasten-tuj (IFF) izdelujeta  v Veliki Britaniji in ZDA proizvajalca BAE Systems in Rockwell Collins. Novi večnamenski barvi LCD zaslon MDF-54-tone in STS-29 pa sta izdelka ruskega proizvajalca CSC Avionics.

RSK MiG še navaja, da se količina in sestava nove opreme razlikujeta in sta odvisni izključno od želja kupcev. Novo različico slovaškega vojnega letalstva so modernizirali leta 2006. Slovaki so namreč imeli v oborožitvi verzijo MiG-29A, ki je po posodobitvi dobila oznako MiG-29ASD za enosede in UBS za dvosede. Večinoma so slovaški migi verzije 9.12A, medtem ko ima Srbija verzijo 9.12B. Slovaški MiG-29 imajo nove komunikacijski sistem, sistem identifikacije lasten-tuj (IFF), navigacijski sistem, medtem ko srbski niso skladni z Natovimi standardi in nimajo identifikacijskega sistema IFF.

Na srbskih MiG-29 izvajajo remont in pripravo na modernizacijo srbski strokovnjaki ob pomoči ruskih inženirjev družbe RSK MiG. Sledi o doseganju ravni srbskih MiG-29 na 4.+ generacijo zaenkrat še ni. V srbskem obrambnem ministrstvu poudarjajo, da gre za šele prvo fazo projekta, ki bo sklenjena do konca leta 2018, do leta 2021 pa bodo sukcesivno sledila dela za podaljšanje življenjske dobe vseh 10 lovcev MiG-29. Menda pa načrtujejo še tretjo fazo, za katero pa je znano, da bo morala omogočati uporabo sodobnih raket zrak-zrak in zrak-zemlja, vendar je ta zgodba – kot stvari izgledajo – še zelo oddaljena in negotova.

Iz Srbije se na šolanje za ta tip letala v Rusijo odpravlja pet pilotov. Znano je le, da izbrani piloti nimajo izkušenj v lovskem letalstvu in se bodo na lovcih MiG-29 šolali po prehodu s šolsko-bojnih letal G-4 supergaleb.

Avtor: Andrej Mlakar, Foto: Ministrstvo za obrambo Srbije

Povezani članki