Srečanje letalcev OSHKOSH AIRVENTURE 2019

by Urednik

ŽE PETDESETO SREČANJE LJUBITELJEV LETALSTVA V OSHKOSHU

Mestece Oshkosh v zvezni državi Wisconsin v ZDA bo letos že petdesetič gostilo letalski svet na konvenciji EAA (Experimental Aircraft Association’s) AirVenture 2019. Prireditev v zadnjih dneh julija vsako leto privabi tudi 10.000 do 15.000  letal in skoraj milijon letalcev, lastnikov letal, graditeljev in naposled tudi ljubiteljev letalstva iz vsega sveta.

Dejstvo je, da mora vsak »letalski vernik« vsaj enkrat romati v posvečeni kraj letalstva: Oshkosh. Do leta 1998 se je prireditev imenovala Fly-In Convention. Udeleženci letalske avanture pridejo do najnovejših spoznanj v letalstvu, si izmenjujejo nove zamisli, sodelujejo na številčnih delavnicah ali pa preprosto samo govorijo o letalih in letalstvu z navdušenci iz vsega sveta. Kljub temu, da je postal Oshkosh sinonim za letalsko stroko, je ostal prijateljski in oseben. Tudi to sta razloga, da se velika večina obiskovalcev tja vrača vsako leto.

Menda ni letalca ali ljubitelja letalstva, ki v svojem življenju ali karieri ni zašel v Oshkosh v ameriški državi Wisconsin. Prireditelj je mednarodno združenje eksperimentalnega letalstva – EAA, nastalo predvsem ali zgolj zaradi dejstva, da bi pod okriljem naziva eksperimentalno združilo vse, kar je v letalskem svetu naprednega in res korak pred časom v vsem: miselnosti, konstrukciji, letalski svobodi, druženju in mišljenju…

O Oshkoshu ni vredno prebirati in pregledovati, Oshkosh morate doživeti, kajti zanesljivo bo  spremenil vaš  pogled na letalstvo in njegove akterje, odgrnil tančico, za katero naj bi bili letalci nadljudje in/ali posvečeni…  Oshkosh združuje vse, kar je letalskega in komur  je letalstvo pogodu, smisel življenja ali mu je blizu zgolj ljubiteljsko.

Osrčje tega letalsko najbolj prvinskega je Wittman Regional Airport v Oshkoshu, letališče s prometom, stezo in infrastrukturo v velikosti Brnika, a s hektarji travnikov in prostora za enotedensko postavitev potrebne infrastrukture, ki sprejme vsaj 15.000 letal in milijon obiskovalcev. Na  letališču Wittman je v tednu dni zbrano vse, kar leti ali skuša leteti, to je dogodek in praznik letalstva in letalcev. Ni treba reči nič drugega kot samo Oshkosh, ki naenkrat postane osrčje letalstva, dnevno beleži 10.000 letečih letal. In kaj se dogaja: letenja čez vsako mero, program, poln značilnega ameriškega navdušenja in zanosa ter ponosa, spuščanja ameriške zastave s padalom, atraktivni program letal, ki so začela leteti pred stoletjem in tistih, ki so vzletela teden dni pred tem praznikom, pa delavnice za letalce, otroški praznik, gledališče na prostem v gozdu, pogovori, novi stiki, izmenjava izkušenj in znanj, izmenjava in prodaja od najmanjšega vijaka do letala, kot je na primer B-17 …  Na letalskem salonu EAA AirVenture v Oshkoshu so leta 2010 prvič uprizorili nočni letalski šov.

V letošnjem letu skupaj s podjetjem Between Travel Management Company organiziramo skupinski ogled srečanja letalcev OSHKOSH AIRVENTURE 2019.

REVIJA OBRAMBA #2-

Informacije v PDF datoteki: OSHKOSH AIRVENTURE 2019

 

 

Povezani članki