Stoltenberg: Rusija ne predstavlja neposredne nevarnosti

by Urednik

ŠVEDSKA RAZMIŠLJA O VSTOPU V ZVEZO NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je v intervjuju za slovaški časopis Pravda izjavil, da ne vidi neposredne nevarnosti s strani Rusije za nobeno od članic Severnoatlantskega zavezništva. Po besedah Stoltenberga je to v povezavi z dejstvom, da NATO nudi zanesljivo zaščito svojim članicam, pa tudi, da “se potencialni agresor zaveda, da se napad na eno od članic obravnava kot napad na vse.”

“Vse dokler imamo tako učinkovite mehanizme odvračanja, kot jih mamo danes, je verjetnost napada na katero od članic Nato zelo majhna,” je dodal. Generalni sekretar Nata je izpostavil vlogo Rusije v svetu, ki je zelo zapletena in kompleksna. Kljub nesoglasjem z Moskvo glede vprašanj povezanih s priključitvijo Krima in konflikta na vzhodu Ukrajine, je dodal,da želi Nato nadaljevati konstruktivne odnose z Rusijo. Meni, da ni protislovij med krepitvijo obrambe in poskusi videnja političnega dialoga.

Sodelovanje med zavezništvom in Rusijo je bilo dejansko prekinjeno leta 2014 zaradi priključitve Krima Ruski federaciji in konflikta na vzhodu Ukrajine, za katerega zahod obtožuje Kremelj. V maju leta 2015 je češki general Peter Pavl izjavil, da ruska vojska lahko zasede baltske države v dveh dneh, prav koliko časa pa bi potrebovala,da zasede Kijev ter da zavezništvo me bi uspelo reagirati v tako kratkem času.

Se bo Švedska pridružila zvezi NATO?

Medtem pa je Švedska podpisala sporazum o sodelovanju s Poljsko, s katero bo razširila sodelovanje, prav tako pa tudi z drugimi članicami Nato. Napoveduje pa tudi povečevanje obrambnega proračuna po11 odstotkov na letni ravni v prihodnjih petih letih. Švedski obrambni minister opozarja na povečevanje ruskih vojaških aktivnosti na Baltiku. Že pred sporazumom s Poljsko je Švedska v začetku tega leta združila sile z Norveško, Dansko in Finsko ter Islandijo v prizadevanjih po razširitvi vojaškega sodelovanja na severu Evrope –Skandinavije in Baltika. To naj bi bil neposreden odgovor na ruske vojaške grožnje, potem ko je švedska varnostna agencija Säpo prepoznala Rusijo kot največjo neposredno obveščevalno nevarnost za državo v letu 2014. To je bila neposredna posledica incidenta, v katerem je Švedska identificirala rusko podmornico v neposredni bližini švedske obale, ki naj bi bila po trditvah nasprotne strani “civilna delovna ladja”.

Članice zveze Nato

Švedi so tudi zahtevali neposredne pogovore z Moskvo, potem ko je ruski veleposlanik na Švedskem izjavil, da bo Moskva “storila ustrezne recipročne korake”, če bo Švedska vstopila v Nato. Švedska ni članica zavezništva, vendar sodeluje v obrambnih in varnostnih vajah s članicami zavezništva.

Švedsko javno mnenje je glede članstva v severnoatlantskem zavezništvu razdeljeno: 41 odstotkov prebivalcev je za članstvo v Natu, 39 odstotkov članstvu nasprotuje, 20 odstotkov pa je neopredeljenih.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki