Strmoglavil japonski F-35, letalo in pilota še iščejo

by Urednik

DRUGO STRMOGLAVLJENJE LOVCA F-35 V LETU DNI

Med nočnim rutinskim poletom je nad Tihim oceanom z radarskih zaslonov 9. aprila okoli 19:27 po lokalnem času izginil japonski lovec F-35, približno 73 navtičnih milj (135 km) vzhodno od letalske baze Misawa.

Japonska vojska je začela iskalno misijo za letalo in pilota, zaenkrat pa Japonske letalske sile niso ponudile nobenih podrobnosti o vzrokov za strmoglavljenje letala. Izginuli Lockheed Martin F-35A iz flote Japonskih letalskih sil je bil na nočnem trenažnem poletu s še tremi drugimi lovci F-35A. Tudi Japonska obalna straža je na nalogo iskanja pilota in letala poslala dve patruljni ladji.

Po zadnjih informacijah so nekatere dele letala že našli v oceanu, medtem ko pilota še iščejo.

Lovci F-35 so del 302. taktične lovske eskadrilje Japonskih letalskih sil, ustanovili so jo 29. marca 2019, nameščena pa je v letalski bazi Misawa na severnem delu največjega japonskega otoka Honšu. Z novimi lovci 5. generacije bodo Japonci nadomestili lovce 3. generacije Mitsubishi F-4EJ kai, japonske različice ameriških McDonnell Douglas F-4 phantom II.

Japonska namerava skupaj kupiti 147 lovcev Lockheed Martin F-35, od tega 105 konvencionalnih F-35A in 42 mornariških F-35B s kratkim vzletom ter vertikalnim pristankom.

Strmoglavljenje japonskega F-35 je šele drugo strmoglavljenje lovca iz svetovne flote F-35 v 12-ih letih poletov. Vendar pa je tudi druga večja nesreča v zadnjih osmih mesecih, potem ko je strmoglavil ameriški F-35B v Južni Karolini septembra 2018.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Podobne novice:

Japonska bo ustavila domačo montažo letal F-35

Japonska je sporočila, da pri nadaljnjih dobavah večnamenskih lovcev 5. generacije Lockheed Martin F-35 lightning II ne bo uporabila svojih montažnih prostorov…

 

Povezani članki