Strmoglavil romunski lovec MiG-21 lancer

by Urednik

NOVA NESREČA ROMUNSKEGA LOVCA MIG-21

Romunski enosedi lovec MiG-21MF-75 lancer (gre za nadgrajeni sovjetski lovec, ki sta ga posodobila izraelski Elbit in romunski Aerostar) je strmoglavil med urjenjem v sklopu vaje Trakijski orel 2017, ki so jih imeli Romuni skupaj z Bolgarskimi letalskimi silami.

Ponesrečeni  lovec MiG-21 je pripadal 861. lovski eskadrilji Romunskih letalskih sil iz letalske baze Mihail Kogalniceanu v Fetestiju. Strmoglavil je zaradi težav z motorjem, ki jih je pilot, podpolkovnik Adrian Stancu, zaznal nekaj minut pred nesrečo. Nesreča se je zgodila približno 45 minut po vzletu. Potem ko je pilot zaznal težave, je letalo usmeril proč od naseljenega območja in se uspešno katapultiral. Letalo je treščilo na tla pri vasi Nazarcea, približno 8 km od baze Mihail Kogelniceanu.

Romunske letalske sile imajo v svoji floti okoli 35 lovcev MiG-21MF-75 lancer, kot že omenjeno gre za lovce, ki sta jih pred leti skupaj posodobila izraelski Elbit in romunski Aerostar. Romunija pa ima v svoji oborožitvi tudi že 5 nekdanjih portugalskih lovcev F-16A, še 4 pa čakajo.

Pripravil: Igor Bozinovski, foto: Military Forum

 

Povezani članki