Strmoglavil že drugi prototip šolskega letala M-346

by Urednik

STRMOGLAVIL ŠE RDEČI PROTOTIP ŠOLSKEGA LETALA M-346

V soboto, 11. maja 2013, se je bil testni pilot podjetja Alenia Aermacchi primoran izstreliti iz prototipa naprednega trenažnega letala M-346 master. Pilot je po katapultiranju v dobrem stanju, so sporočili tiskovni predstavniki italijanskega proizvajalca letal.

V izjavi so zapisali, da je pilot dvomotornega letala M-346 s pogonskim sklopom Honeywell F124-200, ki nosi oznako CMX617 (rdeče barve), naletel na tehnične težave približno 20 minut po vzletu iz letališča Turin-Caselle. Pilot se je katapultiral (izstrelil) iz letala, ki je strmoglavilo v dolini Bormida, med provincama Cuneo in Savona. Ob strmoglavljenju ni bilo poškodovanih.

Nadaljnje podrobnosti o nesreči še niso bile razkrite, vendar je podjetje Alenia Aermacchi že sporočilo, da je oblikovalo notranjo tehnično komisijo, da razišče vzroke za nesrečo.

Nesreča predstavlja že drugo izgubo prototipa trenažnega letala M-346 izmed treh. V prejšnjem primeru je strmoglavilo modro letalo, s kodno oznako CMX615, pred obalo Dubaja po nastopu na letalskem mitingu Dubaj Airshow v letu 2011. Oba pilota sta se izstrelila in nesrečo preživela brez večjih poškodb.

Prototipi trenažnih letal Alenia Aermacchi M-346 master

Italijanski proizvajalec letal Alenia Aermacchi je doslej dobavil dve trenažni letali T-346A za Italijansko vojno letalstvo, ki sta namenjeni testiranju in ocenjevanju zmogljivosti. Italijanske letalske sile bodo v sklopu prvega naročila prejele še štiri tovrstna letala. Letalo je že doseglo izvozni uspeh, saj so Singapurske zračne sile naročile 12 letal in Izraelske letalske sile pa 30.

Nesreča pa prihaja v dokaj slabem trenutku, saj se Ameriške letalske sile namreč pripravljajo na nakup do 350 reaktivnih šolskih letal M346, ki so v konkurenci z BAE Systems in Northrop Grumman, ki ponujata letalo hawk, in podjetjema Lockheed Martin / Korea Aerospace Industries, ki ponujata letalo T-50. Zaradi težav pri zagotavljanju finančnih sredstev pa se pričakuje, da bo USAF objavil razpis šele po letu 2014.

Pripravil: Anže Knific, foto: Alenia Aermacchi

VIDEO: Nastop rdečega prototipa letala M-346 na prireditvi Aviofun 2011 v Mariboru

Povezani članki