Strokovno izobraževalno tekmovanje ekip nujne medicinske pomoči

by Urednik

IZOBRAŽEVANJE S POUDARKOM NA ZAHTEVNIH INTERVENCIJAH

Ekipe prve pomoči in nujne medicinske pomoči
Na začetku oktobra smo poročali o 5. Dnevih zaščite in reševanja v Velenju, kjer je bil del bogatega programa tudi državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite.

To so laične ekipe, ki jih sestavljajo prostovoljci, najmanj trije in največ šest reševalcev, ki priskočijo na pomoč kot posamezniki ob vsakodnevnih priložnostih ali organizirano kot ekipe v primerih večjih kulturnih in športnih prireditev ali množičnih nesreč (poplave, prometne nesreče na avtocesti, balonarska nesreča), ko so nepogrešljiva pomoč rednim službam nujne medicinske pomoči.

Teoretično in praktično izobraževanje je potekalo na Rogli

nujna-medicinska-pomoc-slovenijaTokrat je govora prav o nazadnje omenjenih, ki so se prav tako konec septembra, tokrat sedmič po vrsti, na Rogli srečali na tridnevnem strokovno izobraževalnem tekmovanju ekip nujne medicinske pomoči. Namen projekta je teoretično in praktično izobraževanje z različnimi metodami (pisno preverjanje, delavnice, preskus veščin, delo na simulatorjih in delo na terenu). Reševalci so se preskusili v različnih scenarijih, s katerimi se srečujejo na intervencijah: poškodba odrasle osebe na težko dostopnem mestu, obravnava urgentnega poroda na terenu, pristop k akutni zastrupitvi, itd. Scenariji jim niso bili znani v naprej in so bili pripravljeni, kar se da pristno, tako da za organizatorje to pomeni zahtevno in naporno delo z dolgotrajnimi pripravami. Na strokovnem srečanju so sodelovali zdravniki, zdravstveni tehniki in medicinske sestre, ki se vključujejo v nujno medicinsko pomoč, vsega skupaj 22 ekip, od tega dve iz sosednje Hrvaške.

Nabiranje izkušenj v razmerah množične nesreče

Za reševalce je organizacijsko najbolj zahtevna množična nesreča, ki jo je v letošnjem primeru predstavljalo strmoglavljeno letalo z več deset potniki (okrog 60). Ekipe so bile ves čas pod budnim nadzorom sodnikov, ki niso beležili zgolj ocen o strokovnih ukrepih, ampak tudi o organizaciji, medsebojni komunikaciji in vodenju ekip, kar je v razmerah množičnih nesreč ključnega pomena za uspešno posredovanje in najzahtevnejši zalogaj, zato so podobne vaje v realnem okolju za reševalce pomemben dejavnik nabiranja izkušenj, ker te vrste nesreč v Slovenji na srečo niso prav pogoste. Pomembnost dogodka je prepoznalo tudi resorno ministrstvo za zdravstvo, zato ga je vlada uvrstila v načrt izvajanja nacionalnega programa varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Na tej povezavi sta vam na voljo video posnetka reševanja na prizorišču delovne točke z množično nesrečo. Prilagamo še povezavo do videa (od 33:30 naprej), kjer je zanimiv pogovor s tremi izkušenimi reševalci, ne manjkajo niti posnetki z dogodka, ki so imeli na strokovnem srečanju vlogo soorganizatorjev in sodnikov.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: FB NMP Rogla, Delo

Povezani članki