Suhoj T-50 tudi za globoke prodore na nasprotnikovo ozemlje

by Urednik

RUSI TESTIRAJO VODENE BOMBE KAB-500 NA LOVCIH T-50

Nove specifične zmogljivosti najnovejšega ruskega lovca T-50 PAK-FA so razkrili spoterji, ki so objavili, da so Ruske letalske sile ta letalnik preizkušale oborožen z vodenimi letalskimi bombami KAB-500.

Opažanja spoterjev – ljubiteljev letalstva, ki so pripravljeni dežurati ure in ure v vseh vremenskih razmerah poleg ograjenih vojaških oz. civilnih letališč, je nato potrdil tudi konstruktor letala.

Givi Janjgava, generalni konstruktor in predsednik Ramenskega konstruktorskega biroja za inštrumente (proizvaja opremo tako za civilna kot bojna letala) je povedal, da bo novi ruski lovec namenjen izvajanju delikatnih nalog globoko v nasprotnikovem zaledju.

»T-50 je večnamensko bojno letalo za zagotavljanje prevlade v zraku, lahko pa “rešuje” tudi taktične naloge,« je poudaril konstruktor za časopis Izvestija. »Ker je slabo radarsko zaznaven, lahko prodira globoko v nasprotnikovo ozemlje in izvaja selektivne napade.«

Prav te specifične zmogljivosti T-50 PAK-FQA so »odkrili« spoterji s fotoaparati, ko so tako oboroženega opazili lovca T-50 št. 052 med vzletom na letališču Gromov (letališče Žukovski ali Letališče Ramenskoje, prizorišče bienalnega letalskega salona MAKS  40 km od Moskve, kjer  deluje vrsta ruskih letalskih raziskovalnih inštitucij, med drugim tudi sloviti Letalski raziskovalni inštitut M.M. Gromova z eno najdaljših vzletno-pristajalnih stez v Evropi, dolgo nad 5400 m). Na zunanjih nosilcih so bile obešene vodene letalske bombe KAB-500, ki so jih uporabljale Ruske letalske sile v Siriji.

»Lovec gre skozi še eno fazo testiranj da bi preizkusili aerodinamične lastnosti v različnih režimih pilotiranja,« pojasnjuje letalski strokovnjak Andrej Frolov z ruskega Centra za strategijo in tehnologije. »Lovec lahko nosi rakete in bombe v notranjih bombnih/raketnih jaških, kar seveda bistveno vpliva na slabšo radarsko zaznavnost, vendar pa lahko temu letalu obesijo orožje tudi na zunanje nosilce. To so na primer lahko  visokonatančne manevrirne rakete zrak-zemlja in zrak-ladja, pa tudi nevodene rakete in bombe.« Omenjeno orožje pa je seveda namenjeno napadom na cilje v nasprotnikovem zaledju.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki