Švedi pokazali dokaze o prisotnosti tuje podmornice

by Urednik

NA ŠVEDSKEM ŽE LETA 1981 NASEDLA SOVJETSKA PODMORNICA

Švedske oblasti so javnosti predstavile posnetke, ki po njihovih besedah predstavljajo dokaz o prisotnosti podmornice v švedskih teritorialnih vodah v bližini Stockholma, ki so jo prvič opazili 17. oktobra 2014, njeno iskanje pa končali 24. oktobra 2014. Iskalna akcija neznane podmornice, za katero so domnevali da je ruska, je močno spominjalo na vojaške akcije iz časa hladne vojne.

Slika sonarja prikazuje sledi na morskem dnu, ki naj bi jih po besedah švedskega generala Sverkera Göransona pustila podmornica. “Vojska lahko potrdi, da je majhna podmornica kršila švedske teritorialne vode. Izključili smo vse alternativne razlage,” je dejal Göranson na novinarski konferenci. Ob tem je dodal, da še vedno niso nič bližje ugotovitvi, kateri državi je žepna podmornica pripadala. Sum je že od samega začetka iskalne akcije padel na Rusijo, vendar je rusko obrambno ministrstvo zanikal to možnost in označilo švedsko iskalno operacijo kot “tragikomedijo”.

V nenavadno ostrem jeziku za državo, ki ni v zvezi NATO, je švedski premier Stefan Löfven opozoril, da takšni vdori predstavljajo “veliko nevarnost” za tiste, ki sodelujejo pri tem in da bo Švedska branila svoje meje “z vsemi razpoložljivimi sredstvi”. Löfven je opozorilo zaključil z besedami: “Naj povem jasno in glasno za tiste, ki so odgovorni – To je popolnoma nesprejemljivo!”

Švedski dokaz o tuji podmornici

Švedska vojska, tako pomorske kot kopenske sile, so z operacijo iskanja tuje podmornice v stockholmskem arhipelagu začelo 17. oktobra 2014, potem ko jih je več državljanov opozorilo na tuje podvodno plovilo. V iskalni operaciji je sodelovalo več kot 200 vojakov, vojaške ladje, helikopterji in tudi ribiči, ki so pregledovali pas morja oddaljenega od 30 do 60 km od švedske prestolnice.

Je tuje plovilo “verjetno” v švedskih vodah, v zadnjem mesecu, glede na vir blizu preiskave švedske vojske.Incident je bil uvrščen kot eden izmed potencialnih vojaških srečanj najbolj visokim tveganjem med Rusijo in zahodom, v objavljenem poročilu v ponedeljek.

Neimenovani vir iz vrst Švedske mornarice pa je časopisu Svenska Dagbladet zaupal, da so v Švedski vojaški označili kot  “primer verjeten” – da je tuja podvodna aktivnost potekala. S tem so nevarnost neznane podmornice razvrstili na drugo mesto od šestih možnih. Prva kategorija je označena kot “primer potrjen”, če obstajajo močni dokazi v obliki fotografij, sonarskih zaznav ali elektronskega nadzora.

Iskanje je spominjalo na najbolj napete dni v času hladne vojne, ko je Švedska močno zvišala vojaške izdatke potem ko je sovjetska podmornica z jedrsko oborožitvijo nasedla na skale na jugu Švedske 27. oktobra leta 1981. Takrat je ruska podmornica S-363 razreda whiskey pod vodo zadela skalo le 2 km od švedske pomorske baze Karlskrona, dogodek pa je skoraj povzročil vojno med državama, še posebno zaradi slabih vremenskih razmer v naslednjih dneh, ko so se pogajali o usodi posadke in podmornice. Po desetih dneh so švedske ladje sovjetsko podmornico odvlekle v mednarodne vode in jo predale Sovjetski mornarici.

Po tem dogodku je Švedska močno povečala obrambne izdatke, ki pa so se začeli zniževati po koncu hladne vojne. Vse kaže, da bo Švedska ponovno okrepila svojo mornarico, 5 helikopterjev NH-90 NFH za protipodmorniško bojevanje (ASW) pa pričakujejo v letu 2018, potem ko so helikopterje HKP-4 (Boeing Vertol CH-46 sea knight) upokojili leta 2008.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Švedska vojska končala iskanje neznane podmornice

Švedska mornarica je v petek 24. oktobra 2014 zjutraj prenehala iskalno akcijo neznane tuje podmornice v švedskih teritorialnih vodah v bližini Stockholma, odločitve pa zaenkrat še niso pojasnili.

Švedski lov na “Rdeči oktober” se nadaljuje

Švedska vojska še naprej mrzlično išče tuje neznano plovilo oz. podmornico, ki jo je od petka 17. oktobra 2014 v stockholmskem arhipelagu opazilo že več civilistov.

Povezani članki