Švedska bo kupila nova trenažna letala

by Urednik

ČEZ 3 LETA ŽE NOVA ŠOLSKA LETALA ZA ŠVEDSKE PILOTE?

Švedske kraljeve letalske sile (Svenska Flygvapnet) potrebujejo nova letala za prvo fazo usposabljanja vojaških pilotov, s katerimi želijo v naslednjih letih nadomestiti stara trenažna letala Saab 105 SK 60.

Švedsko obrambno ministrstvo je od vlade že dobilo zeleno luč za pripravo razpisa za naročilo novih trenažnih vojaških letal skupaj s simulatorji, letalsko varnostno opremo (čelade, maska, rešilni jopič, padalo itd.), sistemom CBT (računalniško podprto usposabljanje) in programom vzdrževanja.

Obstoječe šolsko letalo 105 SK 60 je bilo razvito v 60-ih letih 20. stoletja in po besedah švedskih vojaških analitikov ne ustreza več sodobnim tehnologijam in načinom usposabljanja bodočih švedskih pilotov. Zaenkrat še ni znano, koliko trenažnih letal naj bi Švedska kupila.

Švedske kraljeve letalske sile (optimistično) načrtujejo, da bi bil izobraževalni sistem pripravljen za prvo serijo pilotov študentov že poleti 2023 in sicer v vojaški bazi Malmenu v Linköpingu.

Švedski piloti sedaj za prvo fazo pilotnega usposabljanja uporabljajo 49 letal (od skupaj 70 kupljenih) Saab 105 SK 60 (poleg Švedske jih je 40 kupila tudi Avstrija in jih še vedno uporablja), za drugo fazo pa 23 dvosedih lovcev Saab JAS-39D gripen.

Pripravil: A. Knific

 

Povezani članki