Švedska in Izrael v spopad za hrvaško naročilo lovcev

by Urednik

HRVAŠKA IZBIRA MED LOVCI F-16 IN JAS-39 GRIPEN

Hrvaško obrambno ministrstvo bo izbralo bojno letalo – v primeru švedske izbire novo letalo JAS-39 gripen, v primeru izraelske pa staro letalo F-16, poroča hrvaški časnik Juatrnji list.

Med štirimi ponudniki za bojno letalo Hrvaške vojske so Američani ponudili nova letala F-16 block 70/72, ki pa bi bila za Hrvate predraga, medtem ko rabljeni grški F-16 block 30 niso v dovolj dobrem stanju.

Naposled so v izboru ostali izraelski F-16 barak in novi švedski model lovca JAS-39 gripen. Med tema dvema možnostma so gripni seveda dražji od F-16, so pa tudi kar 30 let mlajši.

Kot je hrvaškim medijem povedal podpredsednik švedskega Saaba Michael Johansson, ki izdeluje gripne, so se pripravljeni pogajati o ceni s pristojnim hrvaškim (obrambnim in bržkone tudi finančnim) ministrstvom. Kot je poročal hrvaški časnik Večernji list, so Švedi (obrambno ministrstvo z obrambnim ministrom Petrom Hultquistom) in proizvajalec Saab povabili ducat hrvaških novinarjev v sklopu lobistične kampanje. Kljub temu, da je nabavna cena letala zelo pomembna, letalski izvedenci menijo, da bodo Hrvatje bržkone razmišljali tudi o ceni vzdrževanja, infrastrukture in stroških za letenje v dobi uporabe letala.

V desetih dneh bo hrvaški obrambni minister Damir Krstičević predstavil najboljšo ponudbo za Hrvaško, ministrski predsednik Andrej Plenković pa bo sprejel končno odločitev in podpisal pogodbo o nakupu konec letošnjega leta.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki