Švedska naznanila “zmago” lovca gripen na Hrvaškem

by Urednik

HRVAŠKA VOJSKA IŠČE ZAMENJAVO LOVCE MIG-21

Švedska izvozna agencija FXM je naznanila, da so Hrvaški uradno ponudili Saabove lovce JAS-39 gripen C/D. Objava je sledila zahtevi po informaciji – dokumentaciji hrvaškega obrambnega ministrstva v mesecu juniju (2015) za dobavo 8-ih do 12-ih novih letal za zamenjavo zastarele flote lovcev MiG-21bis fishbed-L, ki jih je Hrvaška vojska pred nedavnim posodobila in dokupila v Ukrajini.

Po hrvaške dolgoročnem razvojnem načrtu 2015-2014 bodo lovci Mig-21 ostali v uporabi do leta 2024 zahvaljujoč omenjeni nedavni posodobitvi. S financiranjem novih letal naj bi začeli v letu 2019. Hrvaška vlada pa bi se lahko odločila tudi za rabljene Lockheed Martinove F-16 fighting falcone iz viškov katere od držav – uporabnic.

Saab je Hrvaškim letalskim silam prvič predstavil lovca JAS-39 gripen že v letu 2007, takrat so jih načrtovali  12 (10 enosedov – C in dva dvoseda – D), kar so takrat ovrednotili na 700 milijonov evrov. Posel je »obstal« zaradi globalne finančne krize v letu 2008 ter prerazporeditve hrvaških državnih izdatkov.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

SORODNE NOVICE:

Popolnjena eskadrilja bojni letal MiG-21 Hrvaških letalskih sil

Hrvaška je po dobrih dveh letih zaključila modernizacijo lovcev MiG-21. V Ukrajini so jim posodobili 7 lovcev MiG-21, še dodatnih 5 pa so jih (posodobljenih) kupili od Ukrajinskih letalskih sil.

Prvo posredovanje hrvaških lovcev MiG-21 v zvezi NATO

Zveza NATO je prvič zaprosila Hrvaško, da posreduje pri prestrezanju civilnega letala A321 s svojimi bojnimi letali MiG-21, ki je letel preko Slovenije in Hrvaške proti JV Evropi.

Povezani članki