Tajska bo helikopterje Mi-17 plačala s kavčukom in rižem

by Urednik

TAJSKA SE ZANIMA ZA RUSKA VOJAŠKE LETALNIKE

Ruski izvoznik oborožitvenih sistemov in letalske opreme Rostec se ozira za novim azijskim trgom – Tajsko, blago, v tem primeru transportne helikopterje Mi-17, pa bo menjal za blagovni dobrini, riž in kavčuk, poroča Bangkok Post.

Poleg helikopterjev bi Tajci v Rusiji rad kupili tudi dva Suhojevi potniški letali za regionalni promet superjet100. Tudi sicer Rusija in Tajska širita blagovne vezi. Kot v juliju napovedal  ruski trgovinski minister, je Rusija pripravljena prodati Tajski za 160 milijonov dolarjev oborožitvenih sistemov in vojaške opreme v zamenjavo za 80.000 ton kavčuka. Da se Tajci res nagibajo k temu poslu, priča tudi obisk tajske vojaške delegacije na nedavnem sejmu Russian Arms Expo.

Tajska je sicer dolga desetletja tradicionalen kupec ameriškega orožja in opreme, se je pa že leta 2006 zanimala za nakup ruskih lovcev Su-30, potem pa je namesto novih F-16 (ki so jih v oborožitvi že imeli) kupila švedske lovce JAS-39 gripen in pa Saabovo turbopropelersko letalo za zgodnje odkrivanje in opozarjanje ter nadzor erieye AWACS. Tajci so kitajskim tankom zatem dodali še ukrajinske transportne oklepnike BTR-3, tajski vojaki pa so opremljeni z ruskimi prenosnimi  protiletalskimi raketnimi sistemi SA-18 igla, ta »ruski« trend pa naj bi poslej nadaljevali še s transportnimi helikopterji.

Tajska je opremljena z večjim številom (približno 150) ameriških transportnih helikopterjev Bell 212 in UH-1 huey, ki pa so že dotrajani in jih je veliko zato prizemljenih. Zato je tajska vojska iskala nadomestilo zanje, vlada pa je za posodobitev obstoječe helikopterske flote namenila 30 milijonov dolarjev. Tajske letalske sile do se odločile za nakup novih Bellovih transportnih helikopterjev 412, kopenska vojska pa se je odločila drugače, kot večina ameriških zaveznic, ki kupujejo ameriške UH-60 black hawke. Oko so vrgli na ruske transportne helikopterje Mi-17, kupili naj bi jih skupaj 6, tri s sredstvi, ki so jih »vzeli« iz programa za posodobitev helikopterjev UH-1 huey in Bell 212, tri pa z neposredno blagovno menjavo za kavčuk (in riž). Tajska vojska ima v svoji oborožitvi že 3 ruske helikopterje Mi-17-V5.

Kot so navedli, dobijo za ceno enega UH-60 black hawka tri ruske helikopterje Mi-17, ki nosi do 30 vojakov, medtem ko black hawk le 13. Black hawk sicer lahko nosi enak tovor kot Mi-17, le število vojakov v njem je omejeno zaradi manj prostora. Na splošno pa gre v Mi-17 od 20 do 24 vojakov, v black hawka pa 10-11.

Pripravil: B. Knific, foto: TAF, Military Photos

9. festival vojaške zgodovine v Pivki

Povezani članki