Tajvan naroča nove lovce v ZDA

by Urednik

BO TAJVAN KUPIL LOVCE F-16V VIPER?

Tajvan je poslal uradno zahtevo ZDA o nabavi flote novih bojnih letal, da bi izboljšanje lastnih zračnoobrambnih zmogljivosti. Niso pa v Letalskih silah Tajvana odgovorili, kakšne in koliko bojnih letal bodo kupili.

Tajvan je zahtevo poslal po uradni poti, finančni okvir posla pa bo znan potem, ko bodo zaključena pogajanja, odvisen pa bo od modela bojnega letala, ki ga bodo ZDA prodala Tajvanu. Po nekaterih navedbah tajvanskih virov, naj bi šlo za dobavo 66 lovcev F-16V viper v skupni vrednosti 13 milijard dolarjev, posel pa bi vključeval oborožitev – rakete zrak-zrak, potrebno logistično opremo in  (pre)šolanje pilotov ter tehničnega osebja – vzdrževalcev.

Tajvanci naj bi z novimi lovci F-16V zamenjali zastarelo floto lahkih lovcev F-5. Obenem pa Tajvan posodablja 144 lovcev F-16A/B v standard F-16V, ki bo državo veljal 3,68 milijarde dolarjev, posel pa sta državi dogovorili v letu 2016.  Posodobitveni program zajema opremo kot je radar z rešetko za aktivno  elektronsko skeniranje  AN/APG, s kakršnimi so opremljeni ameriški lovci 5. generacije F-35 in F-22. Celovita posodobitev lovcev F-16A/B bo po pričakovanjih sklenjena konec leta 2023.

Pripravil. B. Knific

Povezani članki