Tana – prvi službeni gasilski pes v Sloveniji

by Urednik

Kranjskim poklicnim gasilcem bo pomagala psička

Ponekod v tujini so v poklicnih gasilskih enotah začeli uporabljati službene pse kot pomoč pri iskanju in reševanju. Praksa je pokazala pozitivne izkušnje, zato so kot prvi v Sloveniji temu sledili v kranjski gasilski poklicni enoti.

Za gasilce ni ravno običajno, da bi med svojimi člani imeli tudi takšne na štirih nogah, ki se pogovarjajo z lajanjem. V tujini (Hrvaška, Anglija, Italija) so nekatere poklicne gasilske enote med svojim delom iskanja in reševanja, na primer med reševanjem v porušeni zgradbi ali med iskanjem pogrešanega v naravi, spoznale, da bi jim s svojimi sposobnostmi in izostrenimi čutili zelo prav prišel človekov najboljši prijatelj. Sicer se v Sloveniji v takšnih primerih aktivirajo prostovoljci, vodniki reševalnih psov iz Kinološke zveze Slovenije in Zveze društev in klubov vodnikov reševalnih psov Slovenije, ampak bi poseben službeni pes gasilski enoti omogočil večjo funkcionalnost in hitrost uspešnega posredovanja.

Vodnik Matej in psička Tana

Prvi slovenski gasilski psički je ime Tana, njen vodnik in lastnik pa je gasilec Matej Bolka. Leto staro labradorko čaka pred poletnimi zaključnimi izpiti še veliko učenja, potem pa bo nastopila službo na intervencijah. Pomagala bo pri reševanju izpod ruševin, iskanju v naravnem okolju in iskanju poškodovanih v množičnih nesrečah v prometu. Vodnik Matej in psička Tana se usposabljata pri kolegih v Klubu vodnikov reševalnih psov Kranj, pri šolanju pa pomaga inštruktor Andrej Žunič, ki je s psom Haronom lani postal svetovni prvak v iskanju izpod ruševin. Kranjski gasilci za prihodnost načrtujejo, da bi Tana dobila družbo, tako da bi vsaka izmena imela svojega psa.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenske novice

Povezani članki