Tehnične okvare najnovejših ameriških podmornic razreda virginia?

by Urednik

PO LE NEKAJ DNEH SLUŽBOVANJA MORA PODMORNICA USS JOHN WARNER NA TEHNIČEN PREGLED 

Ameriška mornarica je prvo soboto v avgustu 2015 v operacije vključila novo jurišno podmornico USS John Warner (SSN-785) na jedrski pogon, ki pa so jo že po nekaj dneh poslali na pregled, skupaj s še dvema najnovejšima podmornicama razreda virginia.

Ameriška mornarica (US Navy) je v zadnjih dveh letih operativno začela uporabljati tri nove jedrske podmornice razreda virginia – od septembra 2013 podmornico USS Minnesota (SSN-783), od oktobra 2014 podmornico USS North Dakota (SSN-784) in avgusta 2015 še USS John Warner (SSN-785). V začetku tedna so vse tri zaradi morebitnih tehničnih okvar poslali na tehnični pregled.

Ugotovili so namreč, da bi pri kolenih parnih cevi lahko pojavile težave. Dobavitelj le teh, General Dynamics Electric Boat (GDEB), je namreč sporočil, da je kolena potrebno dodatno testirati in popraviti zaradi nepooblaščenih in nedokumentiranih popravil (varjenje). Ta “kolena” so ključnega pomena za prenos pare iz motorjev do turbine, je dejal predstavnik mornarice Rory O’Connor in dodal, da so izredno veseli, da jih je dobavitelj vnaprej opozoril na morebitno pomanjkljivost.

Pentagon je jedrsko podmornico USS John Warner (SSN-785) (block III) ob začetku službovanja opisal kot najnovejšo hitro jurišno podmornico, ki bo “pokazala” najnovejše stealth, vzdržljive in bojne zmogljivosti.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki