Teroristična organizacija ISIS gradi »pravo« državo

by Urednik

V ČEM SE ISLAMSKA DRŽAVA RAZLIKUJE OD DRUGIH TERORISTIČNIH SKUPIN

Angleški časnik The Guardian je na svoji spletni strani objavil dokumente, ki pričajo o tem, da teroristična organizacija Islamska država (ISIS) dejansko na območju Sirije in Iraka gradi novo državo.

Na 24-ih straneh so vodje Islamske države zapisali natančen načrt: kako vzpostaviti mednarodne odnose, kako pripraviti propagando, kako organizirati vladne sektorje, kako s centralizacijo nafte, plina in drugih virov zagnati gospodarstvo in si posledično tudi zagotoviti samooskrbno ekonomijo (povezava).

Prav ti podatki pričajo o tem, da se sedaj soočamo s popolnoma novo grožnjo. Islamske teroristične skupine iz preteklosti namreč nikoli prej niso v praksi začele graditi nove države, v tem primeru kalifat. Tudi ostale teroristične skupine, kot so IRA, ETA in PLO so imele za cilj zgolj neodvisnost ali pa morda prevzem oblasti v že obstoječi državi. Islamska država pa sedaj na večjem ozemlju gradi dejansko novo državo.

Naš nekdanji predsednik Danilo Turk v svoji knjigi navaja, da je »država po mednarodnem pravu politična skupnost, ki jo opredeljujejo: definirano ozemlje, stalno prebivalstvo, efektivna vlada in sposobnost odnosov z drugimi državami«.

Če analiziramo, hitro ugotovimo, da Islamska država že ima neko določeno, sicer ne popolnoma definirano ozemlje, saj ga konstantno širi. Prav tako na tem območju živijo ljudje – čeprav se mnogi izseljujejo, ker ne želijo živeti v kalifatu, vendar  pa – ironično – prihajajo drugi. Dokumenti, ki pa so pricurljali na dan, pa nakazujejo, da so teroristi aktivno dejavni na notranjem in zunanjem področju.

Če sedaj položaj ocenimo z varnostnega področja, hitro ugotovimo, da je nevarnost še večja, kot smo morda mislili. Islamska država je namreč še bolj dejavna in učinkovita, kot je bila Al Kajda v svojih »najboljših dneh« – septembra 2001. Islamska država je bogatejša in bolje organizirana. Prav tako se je Islamska država izpopolnila v taktiki bojevanja – že Al Kajda je namreč uporabila t.i. hibridne napade (hkratni napadi) v Madridu, vendar jih je sedaj, kot smo videli v Parizu, še izpolnila.

Vendar pa moramo biti tudi optimistični – ker sedaj Islamska država deluje na nekem bolj ali manj določenem ozemlju, to predstavlja za nas tudi pozitivno spremembo v samem bojevanju. Za države je problematično nekonvencionalno bojevanje, česar se zavezniške sile zavedajo predvsem iz časov bojevanja s talibani v Afganistanu.

Konvencionalno bojevanje je, ko sovražni strani uporabljata konvencionalno orožje in konvencionalne taktike. Glavna značilnost je predvsem, da je spopad odprt in je torej jasno, ali je vojna ali ne.

Bojevanje s teroristi pa je primer asimetričnega bojevanja, teroristi namreč uporabljajo predvsem gverilske tehnike in elemente. Za njihove nasprotnike je predvsem težavno, da ne vedo, kdo je sovražnik oziroma borec in predvsem ni jasno prizorišče spopada, oziroma, kje je fronta. Tudi ni jasno ali je vojna ali ne, ali smo udeleženi v oboroženem spopadu ali ne.

Teroristične skupine namreč večinoma niso sposobne konvencionalnega boja na ravni države in morajo zatorej uporabiti druge tehnike, predvsem elemente presenečenja. Čeprav je torej izjemno zastrašujoče, da je Islamska država – tako dobro financirana in organizirana, na nek način sposobna konvencionalnega bojevanja, zato moramo prav to izkoristiti, kot našo prednost v boju proti njim.

Teoretično Islamske države sedaj ni več »tako težko premagati«:  vemo, kdo so in kje so. Seveda pa v praksi situacija ni tako preprosta, ker so tam še vedno  tudi civilisti in ker še vedno niso postavljene meje, ki bi označevale Islamsko državo.  Tako predvsem rusko-sirske sile – v primerjavi z ameriško-francoskimi silami – to mejo razumejo malce drugače. Vseeno pa bi se morali v prihodnosti na podlagi sedaj pridobljenega znanja osredotočiti na: prekinitev tokov financiranja Islamske države; prekinitev tokov rekrutacije Islamske države (rekrutacijo na ozemlju Islamske države je sicer težko organizirati, pa vendar bi lahko naredili večji nadzor in bili bolj uspešni v boju proti rekrutaciji na »naših« tleh); in pa predvsem onemogočanje vzpostavitve zunanjih odnosov Islamske države ter vzpostavitev atributov države na splošno.

Avtorica: Ajda Vodlan, foto: YouTube

Povezani članki