Trenutno le 6 operativnih bombnikov B-1B lancer

by Urednik

VEČINA BOMBNIKOV B-1 NI PRIPRAVLJENA ZA BOJNO DELOVANJE

Le 6 od skupaj 61 težkih bombnikov B-1 lancer ameriškega vojnega letalstva je popolnoma sposobnih za opravljanje misij, poroča revija Air Force, ki navaja besede ameriškega senatorja Mikea Roundsa (R-S.D.), člana odbora za oborožene službe ameriškega senata.

Revija navaja izjavo senatorja, da je 15 od 61 težkih bombnikov B-1 v vzdrževanju, 39 letal pa bojno nekooperativnih zaradi inšpekcijskih pregledov ali drugih vprašanj.

“Flota B-1 je sredi intenzivnega procesa vzdrževalnih del in nadgradenj,” je na zaslišanju dejal na senatnem odbora za orožje generala John Hytena, poveljnik ameriškega strateškega poveljstva, kandidat za namestnika poveljnika združenega štaba oboroženih sil ZDA.

Hyten je zakonodajalce pozval, naj zagotovijo sredstva za vzdrževanje B-1, da bi odpravili operativne težave strateške bombniške flote. General Timothy Ray, poveljnik poveljstva ameriških globalnih udarnih letalskih sil, je priznal, da so pogoste  inšpekcije za ostarelo floto B-1 potrebne, čeprav to vpliva na pripravljenost. Rockwellovi bombniki B-1, so začeli službo v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, vendar so v svojo prvo bojno misijo poleteli šele leta 1998.

Na spletni strani letalskih sil je bilo navedeno, da so bombnik B-1 prvotno razvili v 70. letih prejšnjega stoletja kot nadomestek za B-52. Prvo serijsko letalo B-1 je poletelo oktobra 1984, prvi operativni B-1B pa je bil junija 1985 dostavljen v letalsko bazo Dyess v Teksasu. Sicer so ga načrtovali kot nadzvočno letalo z gibljivimi krili, vendar so se v razvoju vrstile težave, spreminjala pa tudi ameriška doktrina strateških udarov in iz nadzvočnega strateškega bombnika B-1A je nastal podzvočni B-1B za globoke prodore v nasprotnikov zračni prostor.

B-1 z gibljivimi krili  je zelo vsestranski večnamenski orožni sistem. Bombnikov zmogljivi radar lahko spremlja premične cilje in vanje (z visoko natančnostjo) usmerja ustrezno orožje. Poleg tega izredno natančen inercialni navigacijski sistem z globalnim določanjem položaja omogoča, da posadke krmarijo letalo brez pomoči zemeljskih navigacijskih pripomočkov.

B-1B je izboljšana različica, ki so jo uvedli v času Reaganovo administracije leta 1981.

Pripravil: B. Knific, foto: USAF

Povezani članki