Trk s ptico na Japonskem prisilil ameriškega lovca F-35 v pristanek

by Urednik

ZARADI S TRKA S PTICO PRI VZLETU ZA 2 MILIJONA ŠKODE NA LETALU F-35

Pilot lovca F-35B letalstva Korpusa mornariške pehote ZDA je bil v Iwakuniju na Japonskem prisiljen prekiniti vzlet iz oporišča, potem ko v fazi vzleta trčil v ptico, kar je povzročilo večmilijonsko škodo.

Nezgoda se je pripetila 7. maja 2019, ko je lovec 5. generacije F-35B (STOVL – kratek vzlet in navpičen pristanek)  med vzletanjem trčil v ptico. Pilot 121. eskadrilje letalstva Korpusa mornariške pehote ZDA (USMC) je po trku lahko varno peljal letalo po vzletno-pristajalni stezi. Tehniki in strokovnjaki še vedno preiskujejo podrobnosti in ocenjujejo škode, po prvih predvidevanjih pa naj bi presegla 2 milijona dolarjev.

Nevarnosti, ki jih ptice predstavljajo za letala, niso ravno majhne in so pogosto vzrok za zasilne pristanke letal, še posebej kadar ptiči zaidejo v motor. Nezgode zaradi ptic so postale tako pogoste, da je ameriško obrambno ministrstvo po letu 2000 začelo izvajati program za preprečevanje nevarnosti trkov s pticami in divjadjo, da bi “zagotovili varnejše pogoje za letenje”.

Med leti 2011 in 2018 so našteli 418 nezgod z živalmi (pticami, divjadjo) naameriških vojaških letalih. Omenjene nesreče so Pentagon v tem času stale približno 182 milijonov dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki