Tu-160M2 bo prehodni bombnik do PAK DA

by Urednik

RUSKE LETALSKE SILE BODO DOBILE POSODOBLJENE STRATEŠKE BOMBNIKE TU-160

Zaradi zamud pri razvoju novega bombnika 5. generacije PAK DA, se je Rusija odločila za nadgradnjo obstoječe flote bombnikov Tupoljev Tu-160 v različico M2, po nekaterih ocenah pa naj bi šlo za enega najdražjih ruskih obrambnih projektov zadnjih let.

Rusija je že pred časom napovedala, da z razvojem novega bombniškega letala PAK DA (strateški bombnik – “raketonosec” nove generacije) zamuja in da so roke za izdelavo odložili (verjetno predvsem zaradi sredstev), zato pa sprejeli odločitev o nadgradnji obstoječega strateškega bombnika Tupoljev Tu-160 (NATO: blackjack)v različico Tu-160M2, ki bo tako v srednjeročnem obdobju nadomestil novo bombniško letalo. Na Tu-160M2 bodo zagotovo preizkusili tudi vrsto tehnologij, sicer načrtovanih za PAK DA.

Po navedbah izvedencev gre (pri posodobitvi Tu-160) za enega najdražjih vojaških projektov Rusije v tem stoletju, primerjamo ga lahko s ceno novih jedrskih podmornic borei z raketami bulava, kar pomeni med 5 in 7 milijardami dolarjev. Kako obsežna bo ta posodobitev ni veliko znanega, ali bodo posodobili samo radijsko-elektronsko opremo ali bo posodobitev zajela tudi pogonski sklop, oborožitvene sisteme in hladilne sistema, navigacijo ipd. Končna cena bo zato odvisna od obsežnosti posodobitve, vendar bo zagotovo v omenjenih vrednostih.

Rusi sami imenujejo Tu-160 “beli labod” in je danes najzmogljivejši strateški bombnik (ne pa tudi radarsko neviden). Kot je že pred časom napovedal Valery Solozobov, namestnik generalnega direktorja družbe Tupoljev, zadolžen za projektiranje in inovacije, bo Tu-160M2 predstavljal dejansko nove konstruktorske rešitve, ostal naj bi bil ali manj le izgled letala. Vsekakor ga bodo opremili z najsodobnejšo elektronsko opremo, tudi s sistemi za elektronski boj in upravljanje z ognjem. Obdržal bo shemo nizkokrilca (krilo prehaja skozi spodnji del trupa) in gibljiva krila (za spreminjanje puščice kril), ostalo bo tricikelsko podvozje in krilca. Bodo pa prisiljeni vso opremo, ki jo bodo vgrajevali, razviti in izdelati doma – v Rusiji, po zatrjevanju iz Tupoljeva pa sankcije proti Rusiji ne bi smele vplivati na razvoj in izdelavo letala.

Poveljnik ruskih Letalsko – vesoljskih sil Viktor Bondarev je prvi let tega letala napovedal že v letu 2019, serijsko pa naj bi ga zatem začeli proizvajati leta 2023, Ministrstvo za obrambo Ruske federacije pa načrtuje nabavo vsaj 50 letal Tu-160M2 (zdaj imajo 16 Tu-160).

Že sama oznaka “raketonosec” izpostavlja glavno zmogljivost bombnika, ki bo uporabljal tako jedrske kot konvencionalne manevrirne rakete. Med temi bodo tudi manevrirne rakete dolgega dosega nove generacije H-101 in H-555. Skupaj bo Tu-160M2 lahko nosil do 40 ton bojnega tovora, ki ga bo sestavljalo tako konvencionalno kot jedrsko orožje: prostopadne in vodene bombe, protioklepne in protibetonske bombe, kasetne bombe, morske mine ipd. Doseg letala bo velik: z dvema polnjenjema goriva v zraku bo bombnik teoretično lahko obletel zemljo.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Photos

NEVIDNI - lovci 5. generacije, revija Obramba

Povezani članki