Tupoljev prejel naročilo za razvoj novega bombnika PAK-DA

by Urednik

RUSIJA TUDI URADNO ZAČELA RAZVOJ NOVEGA NEVIDNEGA BOMBNIKA DOLGEGA DOMETA

Rusko ministrstvo za obrambo je z letalskim proizvajalcem Tupoljev sklenilo pogodba za razvoj novega ruskega bombnika, ki je znan kot PAK-DA (“perspektivnyi aviatsionnyi kompleks dal’ney aviatsii” – kompleksno letalo prihodnosti dolgega dometa), je sporočil direktor oddelka za letalsko industrijo na ruskem ministrstvu za industrijo in trgovino Andrei Boginsky.

Projekt, ki poteka že nekaj let, je dobil uradno zeleno luč od ruskega vodstva v letu 2011, lansko leto so dejali,  da so pospešili razvoj bombnika PAK-DA, sedaj pa so sporočili, da so pogodbo tudi že podpisali konec leta 2013, financiranje projekta pa se je že tudi začelo.

Pogodbo je dobil ruski proizvajalec letal Tupoljev, znan tudi po dosedanjih bombnikih ruskih letalskih sil, ki še vedno uporabljajo bombnike Tu-22M3, Tu-95MS in Tu-160. Novi bombnik 5. generacije naj bi slednje nadomestil do leta 2015, medtem ko naj bi prvi polet opravili v letu 2019.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Rusija bo začela z razvojem novega strateškega bombnika 5. generacije že leta 2014, je sporočil predstavnik ruske letalske industrije.

.

Ruske letalske sile so odobrile projekt bodočega letala za dolgega dosega – bombnika pete generacije(PAK-DA), ki bo nadomestil sedanje Tu-95MS in Tu-160.
.

Koncept ruskega bombnika PAK-DA 5. generacije

Povezani članki