Turčija v pričakovanju dobave lovcev F-35 (v letu 2018?)

by Urednik

“NEVIDNO” F-35 BODO ZAMENJALI STARE TURŠKE LOVCE F-4 

Turška vojska pričakuje, da bodo do konca leta 2018 dobila prve lovce 5. generacije Lockheed Martin F-35 lightning II, potem Ko je že naročila 30 od skupaj 100 predvidenih letalnikov. Vendar pa sta nad ameriško prodajo lovcev F-35 Turčiji močno zgroženi Grčija in Armenija, ki pritiskata na ameriški senat, da bi blokiral prodajo teh letalnikov njuni sosedi.

“V ameriškem kongresu bo zelo močno nasprotovanje, ki je že delovalo imelo učinek pri prodaji osebnega orožja turškim varnostnim silam, in so že bili sprejeti nekateri ukrepi za izpodbijanje dobave F-35 Turčiji,” meni Endyja Zemenidesa, izvršni direktor Sveta za grško- ameriško sodelovanje. Po mnenju gršega lobista , naj bi močno v Washingtonu močno naraščal delež nasprotnikov obrambnih poslov s Turčijo.

Turčija se je sicer pred leti zavezala, da bo za potrebe Turških letalskih sil kupila okoli 100 do 120 lovcev 5. generacije F-35A, za katere naj bi bila pripravljena odšteti okoli 16 milijard USD. Do zdaj je Ankara dodelila sredstva samo za 30 lovcev F-35, po prvotnih načrtih pa naj bi na turška tla prileteli v letu 2020. Z novimi, najsodobnejšimi letali bodo Turpke letalske sile v svoji floti zamenjale stare lovce F-4E phantom-2020 (v uporabi še okoli 50), kasneje pa tudi nekatere starejše različice lovcev F-16C/D (v uporabi okoli 250).

Turška podjetja, ki so vključena v proizvodnjo sestavnih delov večnamenskega lovca F-35, naj bi na račun tega letala zaslužile kar okoli 12 milijard dolarjev, po podatkih proizvajalca Lockheed Martin.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki