Turki prepodili grški ladji stran od spornih otokov

by Urednik

TURČIJA IN GRČIJA V SPORO ZARADI DVEH NENASELJENIH OTOKOV

Vojna mornarica Turčije ni dovolila ladji obalne straže in patruljni ladji Grške mornarice, na kateri je bil tudi grški obrambni minister, da bi se približali spornima otokoma Imia (Kardak) v Egejskem morju, navaja poročilo Generalštaba Oboroženih s Turčije.

‘’Grški ladja obalne straže in patruljna ladja sta 28. januarja 2018 ob 11.30 uri po lokalnem času skušali vpluti v rajon otočja Kardak (Imia). Turška mornarica je grški poizkus približevanja otočju preprečila,’’ navaja turški vojaški resor. Dodaja še, da Oborožene sile Turčije nadaljujejo z ‘’zaščito interesov države v okviru mednarodnega prava’’.

Spor o ozemeljski pripadnosti dveh nenaseljenih otokov Imia v Dodekanskem arhipelagu Egejskega morja je privedel leta 1996 do krize v odnosih med Grčijo in Turčijo, ko je na enem od otokov nasedla turška ladja. Grki so trdili, da se je nesreča zgodila na njihovem ozemlju, Turki pa nasprotno. Konflikt je bil razrešen šele potem, ko se je v spor vpletla mednarodna skupnost – NATO in ZDA. V zadnjih dneh grško-turške krize 28. januarja 1996, se je zrušil tudi helikopter Vojne mornarice Grčije, v nesreči so umrli trije grški častniki, vzrok za nesrečo pa je bila okvara letalnika. Na grški patruljni ladji je bil pred dnevi namreč tudi obrambni minister Panos Kammenos, ki je želel na enem od otočkov položiti venec v spomin na tri člane grške helikopterske posadke, ki je izgubila življenje v strmoglavljenju helikopterja.

Napetosti so se obnovile v začetku lanskega leta (2016). Gre pa za dva nenaseljena skalnata otoka, po turško Kardak – grško pa Imia, ki se nahajata le 3,5 morske milje od obale Bodrum na turškem delu celine. V dneh, ki so sledili, so Turki kar 138 krat kršili grški zračni prostor.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki