Turški letalniki kar 141-krat v dnevu kršili zračni prostor Grčije

by Urednik

TURŠKO PREIZKUŠANJE GRŠKE »POTRPEŽLJIVOSTI« V ZRAKU IN NA MORJU

Turška letala in helikopterji so v ponedeljek, 15. maja 2017, v le enem dnevu kar 141 nezakonito vstopila v grški zračni prostor, je sporočilo Generalštab za nacionalno obrambo Grčije. Zaradi kršitev naj bi nekajkrat skoraj prišlo do incidenta (spopada) v zraku.

V zračni prostor Grčije so brez najave načrta poleta večkrat vstopili lovci F-16, letala za pomorski nadzor CN-235 in helikopterji Turških letalskih sil. Ob zaznavi kršitve so v zrak poletela grška bojna letala, med prestrezanjem pa naj bi se v devetih primerih celo pošteno »zaiskrilo« med turškimi in grškimi pilot, poročajo domači mediji.

Turčija pa je grško »potrpežljivost« preizkušala tudi na morju, kjer sta dva turška raketna čolna zaplula v grške teritorialne vodev bližini jugovzhodnega v Egejskem morju.

Plovili, ki sta sodelovala v pomorski vaji Denizkurdu (Smorski volk) sta pluli v grških teritorialnih vodah približno 20 minut. Zanimivo je, da je pred tedni turški minister za evropske zadeve Omer Celik otok Agathonisi opisal kot »turški otok«.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki