Turški lovci sestrelili neznano letalo ob meji s Sirijo

by Urednik

NOV KONFLIKT NA SIRSKO-TURŠKI MEJI

Predstavniki generalštaba Turške vojske so sporočili, da so v petek (16. oktobra 2015) v bližini sirske meje sestrelili neznano letalo zaradi kršenja turškega zračnega prostora. Po informacijah turških medijev je šlo za brezpilotno letalo, katerega razbitine so že našli.

Turška vojska je sporočila, da so v zračnem prostoru v bližini sirske meje odkrili neznano letalo, ki je tudi po treh opozorilih nadaljevalo svoj polet. Zaradi neodzivnosti so prestrezna letala Turških letalskih sil sestrelila neznano letalo.

Rusko obrambno ministrstvo je že sporočilo, da so se vsa njihova letala in helikopterji, ki delujejo v Siriji, vrnili v zračno bazo v Latakiji. Zaenkrat še ni znano komu je pripadalo sestreljeno brezpilotno letalo (Sirski vojski, Ruski vojski, ISIS-u, Ameriški vojski, sirskim upornikom,….?).

No incident na turško-sirski meji prihaja manj kot teden dni za tem, ko so piloti Turških letalskih sil v nedeljo 11. oktobra 2015 poročali, da so jih v zadnjih dneh ob patruljiranju v bližini sirske meje nadlegovali sirski lovci in tudi raketni sistemi Sirske vojske, ki so jih vzeli na “muho”.

Turški lovci F-16, ki v zadnjem času zaradi ruskega vojaškega posredovanja proti Islamski državi v Siriji še pogosteje patruljirajo ob južni meji, so se znašli na namerilnih napravah sirskih bojnih letal Su-22, Su-24 in MiG-29, kot tudi protiletalskih raketnih sistemih kot zaklenjen cilj celo za več deset sekund.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki