Turški lovec F-16 sestrelil letalnik Sirske vojske

by Urednik

JE TURŠKA VOJSKA SESTRELILA SIRSKI HELIKOPTER ALI BREZPILOTNO LETALO?

Turške oblasti so v soboto 16. maja 2015 sporočile, da je par turških lovcev okoli 14.00 ure sestrelil vojaški helikopter Sirske vojske, ki je letel do 7 km v turškem zračnem prostoru približno 5 minut, strmoglavil pa naj bi na ozemlju Sirije. Sirska državna televizija pa je le malo za tem sporočila, da je Turška vojska sestrelila manjše brezpilotno letalo in ne helikopter, kot so sporočili Turki.

Turške letalske sile so se na sirsko kršenje zračnega prostora na območju Dursunlu-Emek v južni provinci Hatay odzvale z dvema lovcema F-16, ki sta vzletela iz letalskega oporišča Incirlik v južni provinci Adana. Sirski letalnik so sestrelili z dvema izstrelkoma zrak-zrak AIM-9 sidewinder kratkega dosega, so povedali turški vojaški uradniki. Dodali so, da je sirski letalnik strmoglavil na sirski strani meje v treh kosih. Vendar pa niso točno vedeli, kakšne vrste letalnik (izraz za letalo, helikopter, UAV) so sestrelili, informacijo o tem pa naj bi dobili ob pregledu območja strmoglavljenja.

Premier Ahmet Davutoğlu je kasneje sporočil, da so sestrelili helikopter.”To je pomemben incident za Turčijo da pokaže svojo odločnost,” je dejal Davutoğlu in dodal, da je bila poteza v skladu s pravili Turčije. “Upam, da je bilo sporočilo sprejeto in nihče ne bo nikoli upal kršiti naše meje.” Turška vojska je nato sporočila, da so sestrelili letalnik Sirske vojske, ne da bi natančno navedli vrsto, ob tem pa zapisali, da je sestreljeni letalnik padel na sirsko stran.

Sirski državni mediji pa so na drugi strani poročali, da je Turška vojska sestrelila majhno daljinsko vodeno izvidniško brezpilotno letalo (UAV).

Sirske letalske sile imajo (so imele) v svoji oborožitvi bojne helikopterje Mi-24 (33), Mi-2 (20), SA-342 gazelle (30) in Mi-8/17 (80), kakor tudi brezpilotna letala La-17RM, Tu-243 (sovjetska), ababil, mohajer, yasir in shahed 129 (iranska).

Vsekakor ne čudi hiter in odločen odziv Turške vojske, potem ko smo v preteklih letih beležili že več vojaških (letalskih) incidentov med državama. Začelo se je že v prvih mesecih sirske državljanske vojne, ko je sirska protiletalska obramba 22. junija 2012 nad Sredozemskim morjem sestrelila turško bojno letalo F-4 phantom. Turške letalske sile pa so 16. septembra 2013 sestrelile sirski vojaški helikopter Mi-17, o tem pa smo podrobneje pisali v spodnji novički.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

turski-lovec-F-16-

Turški lovec F-16 sestrelil sirski helikopter Mi-17

19. september 2013

TURKI SESTRELILI HELIKOPTER, SIRSKI UPORNIKI OBGLAVILI PILOTA

Včeraj so se na spletnih straneh pojavile krute fotografije in videoposnetki obglavljenega sirskega pilota helikopterja, za katere pa še ni znano ali so sirski uporniki res tako kruto ubili pilota ali so ga obglavili mrtvega in so posnetki le propaganda.

Celoten incident se je zgodil v ponedeljek, 16. septembra 2013, ko je Turška vojska zaznala približevanje sirskega helikopterja Mil Mi-17 v bližino turške meje. Pilota so opozorili in v zrak poslali dva lovca F-16, ki sta nato sestrelila sirski helikopter. Sirski pilot naj bi, po izjavi turškega obrambnega ministrstva, kršil turški zračni prostor za 2 kilometra, nato ga je eden izmed turških lovcev F-16 vanj izstrelil raketo zrak-zrak in ga zadel. Pilot Sirske vojske naj bi izskočil iz helikopterja Mi-17 in s padalom pristal na sirskem ozemlju. Na kraj njegovega pristanka se je takoj podalo večje število sirskih upornikov, ki naj bi pilota na kraju pristanka ubili

V ponedeljek 16. septembra 2013 so Turške oborožene sile na svoji uradni spletni strani podale naslednjo izjavo o incidentu:

“Center za zaznavanje nevarnosti (BIKIM) v Diyarbakiru je zaznal sirskega helikopter M- 17 na razdalji 26 navtičnih milj (48km) od turške meje ob 13:41 uri. Pilota so opozorili, da se približuje turškemu zračnemu prostoru pri oddaljenosti 5 navtičnih milj (9km), vendar je prišel še bližje in vstopil v turški zračni prostor in poletel 2 kilometra globoko na višini 4.000 metrov ob 14:25 uri na območju mejne postaje Guvecci v Hatayu/Yayladagiju. V skladu s tem je eden od dveh lovcev F- 16 ob 14:27 uri v turškem zračnem prostoru sestrelil helikopter, ki je strmoglavil približno 1 kilometer na sirski strani.”

Na isti dan je tiskovna agencija sirskega režima SANA poročala, da je Sirska vojska priznala, da so na misiji izgubili enega izmed helikopterjev. Poročilo navaja, da je bil helikopter na izvidniški nalogi, kjer je posadka oprezala za infiltracijo teroristov preko turških meja na območju al- Younesieh v bližini mesta Bidama.

“Helikopter je vstopil v turški zračni prostor za kratek čas, nato pa se po opozorilu obrnil proti sirskemu ozemlju, turški letala so nato napadla helikopter in ga sestrelila znotraj sirskega ozemlja,” so še zapisali v poročilu.

Vsekakor bo sledil epilog tega incidenta, ki kaže veliko podobnost sirske sestrelitve turškega lovca F-4 v juniju 2012. Turčija se je, ohrabrena z zaveznicami pakta NATO – predvsem prisotnosti Ameriške mornarice, v zadnjem času močno postavila po robu sirskemu režimu Bašarja al Asada in je najbolj goreča zagovornica posredovanja v sirski državljanski vojni.

Pripravil: A. Knific

Povezani članki