Turški predsednik Erdogan: “Turčija bo gradila letalonosilko!”

by Urednik

TURŠKA MORNARICA BO POLEG NOSILKE HELIKOPTERJEV DOBILA ŠE LETALONOSILKO

Minuli konec tedna (18. 6.2016) je na slovesnosti v mornariški ladjedelnici Sedef v Istanbulu turški predsednik Recep Tayyip Erdogan napovedal, da bo Turčija kmalu začela z načrtovanjem in gradnjo (prve) lastne letalonosilke.

“Nikakršnih ovir ni za izdelavo lastne letalonosilko. Turčija ne sme postati lenobna pri obrambnih in vojaških vprašanjih. Strateško mesto naše države tega ne dopušča,” je dejal Erdogan.

Vendar pa je Erdogan dejal, da bo ladjedelnica začela z gradnjo nove turške letalonosilke šele po končani gradnji amfibijsko desantne ladje TCG Anadolu (predvidena dobava Turški mornarici leta 2021), ki jo gradijo v sodelovanju s špansko ladjedelnico Navantia. TCG Anadolu so (licenčno) zasnovali po španski večnamenski amfibijsko-desantni ladji Juan Carlos I, ki ima skakalnico za kratek vzlet in pristanek, z nje pa lahko vzletajo tako STOVL palubna letala AB-8B harrier II kot tudi novi F-35B z vertikalnim vzletom ter kratkim pristankom.

Na amfibijsko-desantni ladji (nosilki helikopterjev) razreda Juan Carlos I, ki naložena lahko tehta 27.500 ton in v dolžino meri 230 metrov, je zaposlenih okoli 360 mornarjev. Ladja lahko pluje s hitrostjo do okoli 20 vozlov (37 km/h) in ima avtonomijo plovbe 9.000 navtičnih milj pri hitrosti 15 vozlov. Na ladji (in v njej) je prostora za 100-1600 vojakov, 4 desantne čolne LCM-1E, več kot 100 oklepnih vozil, 12-18 helikopterjev (npr. 6 transportnih MRH-90 in 12 protipodmorniških S-70B sea hawk) oz. do 12 lovcev F-35B in 12 srednjih helikopterjev.

Turška mornarica v vsej svoji zgodovini v svoji floti nikdar ni imela letalonosilke oz. nosilke helikopterjev (amfibijsko-desantne ladje), kot pa lahko razumemo besede Erdogana, bosta prav novi nosilki letal in helikopterjev postavili Turčijo na svetovni zemljevid (po moči in pomembnosti). Zato se Turčija tudi resno zanima za nakup mornariških lovcev 5. generacije F-35B.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki