TURŠKI VOJAŠKI UPOR: Ali je Rusija rešila Erdogana?

by Urednik

RUSKI OBVEŠČEVALCI NAJ BI PRESTREGLI SPOROČILA TURŠKIH UPORNIKOV

Mediji so razširili informacijo, da je ruska tajna služba turškega predsednika Erdogana prva opozorila na vojaški udar, ki ga je želel izvesti del Turške vojske 15. julija 2016.

Prav podatki ruskih obveščevalnih služb naj bi mu omogočilo v kali zatrl poskus vojakov, da prevzamejo oblast v svoje roke. Sam Erdogan je izjavil, da ga je o prevratu obvestil zet.

Informacija o tem, da je ruska tajna služba predsednika Turčije opozorila na vojaški prevrat, kar mu je omogočilo, da se je rešil in oblast ohranil v svojih rokah, se je v medijih pojavila 20. julija zvečer. Seveda ni znano, koliko je resnice v teh trditvah.

Mediji, ki širijo verzijo o pomoči Rusije pri Erdoganovi zmagi, se sklicujejo na iransko tiskovno agencijo Fars, slednja pa na informacije številnih arabskih medijev (zlasti sudansko Al Sudan Al Youm). Kot svoj vir pa arabski mediji navajajo anonimne turške diplomate.

Verzija, ki jo podajajo mediji pravi, da je ruska vojaško-obveščevalna služba s sedežem v ruskem vojaškem oporišču Hmeymim v Siriji uspela prestreči in dekodirati radijska sporočila zarotniških vojakov. Zarotniki so nameravali več helikopterjev napotiti k hotelu v turškem letovišču Marmaris, v katerem se je nahajal Erdogan. Cilj je bilo ujeti Erdogana ali pa ga celo ubiti. Ministrstvo za obrambo Ruske federacije naj bi prestrežene informacije posredovalo turški tajni službi MIT, kar naj bi Erdoganu omogočilo, da je še pravočasno zbežal in zarotnikom prekrižal načrte.

Domala istočasno z informacijo o pomoči Rusije pri Erdoganovem pobegu je turški predsednik v intervjuju za katarsko televizijsko postaja Al Jazeera postregel s povsem drugačno verzijo. Po njegovih navedbah ga je na vojaški udar prvi opozoril njegov zet. Najprej informaciji sploh ni verjel, po pogovoru z direktorjem MIT pa se je odločil, da je treba ukrepati. Skupaj s družino je zapustil Marmaris in se z letalnikom vrnil v Istanbul.

Že pred tem je tiskovna služba turških oboroženih sil sporočila, da je bila turška tajna služba MIT o vojaškem prevratu dejansko obveščena vnaprej: 15. julija ob 16:00 (približno pet ur pred začetkom prevrata). Kdo jih je  opozoril, niso sporočili. Različico, po kateri je Rusija pripomogla k zadušitvi državnega udara, turške oblasti ne komentirajo. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dimitrij Peskov je izjavil, da nima informacij o sodelovanju ruske tajne službe pri opozarjanju Erdogana na udar.

Viktor Nadein-Rayevski, turkolog in vodilni strokovnjak Inštituta za svetovno gospodarstvo in mednarodne odnose Ruske akademije znanosti, ocenjuje, da je  nemogoče izvedeti, ali je Rusija dejansko pomagala Erdoganu. “Premislite: tajne službe seveda ne bodo ničesar razkrile, zato nihče ne more niti potrditi niti zanikati namigovanj o prenosu informacij,”  je Nadeina-Rayevski povedal za RBTH.

Ne glede na to, ali so medijske informacije resnične ali ne, je pomenljivo že to, da so se sploh pojavile. Po mnenju strokovnjaka gre lahko tudi za znamenje, da je med Turčijo in Rusijo prišlo do izboljšanja odnosov. “Poteka politična igra in ni izključeno, da je tudi samo sporočilo del te igre,” ocenjuje Nadein-Rayevski.

Erdoganu po mnenju Nadein-Rayevskega trenutno ne preostane drugega kot izboljšanje odnosov z Rusijo, kar turški predsednik tudi počne: “Erdogan je že naznanil, da so sprožili preiskavo proti dvema pilotoma, ki sta sestrelila rusko letalo (lovski bombnik Su-24 nad Sirijo 24. novembra 2015). Gre za zelo demonstrativen korak. Zahod je  Erdogana izoliral, zato mu ne preostane drugega, kot sodelovanje z Rusijo.”

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

SORODNE NOVICE:

TURŠKI VOJAŠKI UPOR: “Erdogano letalo so imeli na muhi uporniški lovci F-16″

Uporniški piloti turških lovcev F-16 so imeli v noči iz 15. na 16. julij 2016, ko je v Turčiji prišlo do poskusa vojaškega prevzema oblasti, na “muhi” potniško letalo turškega predsednika Erdogana.

TURŠKI VOJAŠKI UPOR: Vzroki za poskus strmoglavljenja Erdogana

Potem ko se je v petek, 15. junija 2016, v Ankari in Carigradu (Instabul) začel vojaški prevrat, so turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana prepeljali na varno lokacijo v Marmarisu.

Povezani članki