TURŠKI VOJAŠKI UPOR: “Erdogano letalo so imeli na muhi uporniški lovci F-16”

by Urednik

SO TURŠKEGA PREDSEDNIKA ERDOGANA OGROŽALI (TURŠKI) LOVCI F-16?

Uporniški piloti turških lovcev F-16 so imeli v noči iz petka na soboto (15. – 16. julij 2016), ko je v Turčiji prišlo do poskusa vojaškega prevzema oblasti, na “muhi” potniško letalo turškega predsednika Erdogana, ki je bilo na poletu proti Istanbulu (Carigradu), nekdanji vojaški častnik z informacijami o dogodkih povedal za Reuters.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan naj bi se ob vojaškem puču vračal v Carigrad, ko so njegovo letalo (najverjetneje predsedniško letalo Airbus A330-200 PRESTIGE (TC-TUR)) za tarčo vzela 2 lovca F-16 Turških letalskih sil, ki jima je “hrbet” kril vsaj še en par F-16.

Turški predsednik naj bi se predhodno vračal v Carigrad s počitnic v bližini obalnega letovišča Marmaris, po tem ko je del Turške vojske v petek 15. Julija 2016 zvečer pripravil vojaški udar in poskusil prevzeti oblast nad državo. Kot smo v minulih dneh lahko videli, so predsedniku lojalno policija in ljudstvo zatrli puč.

“Vsaj dva lovca F-16 sta nadlegovala Erdoganovo letalo, medtem ko je bilo v zraku in na poti do Istanbula. Zaklenili so svoje namerilne naprave na (predsednikovo) letalo in medtem ko sta ju drugi dve letali F-16 ščitili. Zakaj niso sprožili ostaja skrivnost,” je za Reuters izjavil (neimenovani) nekdanji častnik Turške vojske, ki je seznanjen z dogajanjem.

Po prvih informacijah naj pripadniki Turških letalskih sil sploh ne bi sodelovali (le helikopterske enote) pri poskusu vojaškega prevzema oblasti, vendar se v teh dneh iz Turčije že pojavljajo novice, da naj bi puč vodili prav njihovi poveljniki.

Pripravil. A. Knific, foto: YouTube

SORODNE NOVICE:

TURŠKI VOJAŠKI UPOR: Vzroki za poskus strmoglavljenja Erdogana

Potem ko se je v petek, 15. junija 2016, v Ankari in Carigradu (Instabul) začel vojaški prevrat, so turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana prepeljali na varno lokacijo v Marmarisu.

TURŠKI VOJAŠKI UPOR: Kaj se je zgodilo v Turčiji?

Podrobnosti vojaškega udara v Turčiji zaenkrat ostajajo skrivnostne, znano pa je, da je del Turške vojske želel strmoglaviti vladavino turškega predsednika Erdogana.

Povezani članki