Turško vključevanje v boj proti ISIS-u

by Urednik

TURŠKI DA ZA AMERIŠKO UPORABO TURŠKIH LETALSKIH OPORIŠČ

Turška vlada se je že sredi prejšnjega tedna odločila odobriti morebitno kopensko posredovanje Turške vojske v Siriji in Iraku v boju proti ISIS-u. Turški parlament je glasoval 298:98 v prid predlogu, ki določa pravni okvir za morebitno turško vojaško vpletenost v Iraku in Siriji, kakor tudi za morebitno uporabo turških vojaških baz s strani tujih vojakov.

V ponedeljek 13. oktobra 2014 je Ameriška vojska že sporočila, da je Turčija odobrila uporabo svojih vojaških oporišč (letalskih baz) koalicijskim silam, predvsem za napade na sunitske skrajneže v okolici sirskega mesta Kobani.

Turška vojska je v zadnjem tednu povečala svojo prisotnost vzdolž 900 km dolge kopenske meje s Sirijo, kamor so napotili več deset avtobusov vojakov in oklepnih vozil, še posebno na položajih v bližini obleganega sirskega obmejnega mesta Kobani.

Vendar pa več vojaških analitikov poudarja, da se Turčija verjetno ne bo samostojno odločila za kopensko posredovanje, razen v izjemnih okoliščinah.

.

V Turčiji strmoglavil helikopter, štirje vojaki umrli

Turška vojska pa je v nedeljo (12. oktober 2014) doživela novo tragedijo – nesrečo vojaškega helikopterja Sikorsky S-70B v severozahodni provinci Kocaeli (blizu Istambula) v kateri so umrli štirje vojaki. Radijsko zvezo s helikopterjem so izgubili ob okoli 12:25 po turškem lokalnem času. Razbitine helikopterja so našli v goratem območju v okrožju Kartepe province Kocaeli. Vzroke za nesrečo še preiskujejo.

Turška vojska ima v svoji oborožitvi okoli 55 helikopterjev T-70, ki so turška različica večnamenskega helikopterja S-70i black hawk, izdelanega po licenci v Turčiji. Turčija je sprva nameravala na podlagi licence izdelati 150 helikopterjev T-70, tako za vojsko kot policijo, ameriški veleposlanik v Turčiji Frank Ricciardone pa je poleti 2014 izjavil, da sedaj načrtujejo izdelati 600 helikopterjev T-70.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki