UKRAJINA: Cariniki pregledujejo konvoj ruske humanitarne pomoči

by Urednik

Ducat ruskih oklepnih vozil in 40.000 vojakov v bližini meje z Ukrajino

Po poročanju medijev naj bi v petek, 15. avgusta 2014, v bližino Ukrajinske meje prispelo na ducate novih vojaških vozil Ruske vojske, medtem pa so ukrajinski mejni policisti prestopili mejo in pregledujejo ruski konvoj pomoči.

Konvoj 280-ih tovornjakov z 2000 tonami ruske humanitarne pomoči je namenjen za ljudi v vzhodni Ukrajini, kjer potekajo spopadi med pro-ruskimi separatisti in Ukrajinsko vojsko.

Ruski humanitarni konvoj, ki prevaža poleg pitne vode še 400 ton žita, 100 ton sladkorja, 62 ton hrane za dojenčke, 54 ton sanitetnega materiala in zdravil, 12.000 spalne vreče in 69 električnih generatorjev, se je v četrtek ustavil na prostem v bližini ruskega mesta Kamensk-Shakhtinsky v regiji Rostov, približno 20 km od meje z Ukrajino. Novinarji so v petek zjutraj v bližini konvoja videli več deset ruskih oklepnih pehotnih vozil (APC), Ukrajinske oblasti in nekatere zahodne države pa menijo, da je konvoj lahko krinka za ruski vojaški napad, hkrati pa bi lahko prevažali tudi orožje za separatiste.

Rusija je zato že v četrtek omogočila pregled vsebine tovornjakov predstavnikom medijev, tudi novinarjem BBC-ja, AFP-ja, Reutersa, ki pa so našli le humanitarno pomoč. Ukrajina je v petek ob 10.00 uri po lokalnem času poslala na mejni prehod Doneck v Rusiji 59 strokovnjakov, 41 inšpektorjev in 18 carinikov, da pregledajo konvoj s pomočjo.

Pro-ruski zemljevid spopadov in zavzetega ozemlja:

Položaji sil in spopadi v vzhodni Ukrajini (avgust 2014)

Ukrajinski zemljevid spopadov in zavzetega ozemlja:

Položaji sil in spopadi v vzhodni Ukrajini (15. avgust 2014)

Ukrajina in NATO so sporočili, da se bojijo, da Rusija načrtuje invazijo na vzhodu Ukrajinu, saj so v bližini meje napotili več kot 40.000 vojakov. Poveljstvo zveze NATO je tudi pojasnilo, da ne namerava izvesti vojaškega posredovanja v Ukrajini in podpreti Ukrajino, ki ni članica zveze. Obenem pa so posvarili Rusijo, ki je mobilizirati 40.000 vojakov tik ob meji, da ne sme z vojsko posredovati v vzhodni Ukrajini pod krinko humanitarne ali mirovne operacije. Rusija na to odgovarja, da izvaja vojaške vaje in nima načrtov za invazijo.

Pripravil: A. Knific, foto: mediarnbo.org,  Military Photos

 

 

Povezani članki