Ukrajina iz rezerve vzela lovce Mig-29

by Urednik

KAJ JE OSTALO OD UKRAJINSKIH LETALSKIH SIL?

Ukrajinske letalske sile bodo iz skladišč vzele lovce četrte generacije Mig-29 fulcrum, ki so jih imeli v rezervi v zahodni Ukrajini, je v petek sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Ukrajinska vojska lovce MiG-29, ki so jih več let skladiščili, že pregleduje in pripravlja na testne polete, saj naj bi kmalu vzleteli, je sporočilo ministrstvo. Ukrajina ni naznanila koliko letal MiG-29 bo vrnila iz rezerve.

Na letališču Ivano-Frankivsk, kjer bodo imeli lovci MiG-29 svojo bazo, se je v zadnjem mesecu občutno povečala intenzivnost letov. Poleg šolanja novih pilotov naj bi bil cilj tudi izboljšanje usposobljenost vseh letalskih posadk.

Stanje Ukrajinskih oboroženih sil je pod natančnim nadzorom odkar je nova vlada začela svoj mandat konec februarja. Novi začasni ukrajinski obrambni minister Ihor Tenyukh je v svojem poročilu zapisal, da je status oboroženih sil nezadovoljiv. Dejal je, da je od 507-ih bojnih letal in 121-ih bojnih helikopterjev le 15 odstotkov uporabnih. Pripadniki Ukrajinskih letalskih sil pa naj ne bi imeli ustreznega usposabljanja in le 10 odstotkov pilotov je sposobno opravljati bojne naloge.

V medijih se je pojavila tudi spodnja slika iz letalske baze Ukrajinskih letalskih sil Kulbakino (Nikolayev), kjer so štirje lovci Su-27 (z oznakami 45, 46, 100 in 101), ki so jih modernizirali med leti 2011-2013, ter šest posodobljenih letal Su-25M1 in eno Su-25UBM1, dve trenažni letali Aero L-39M1 (z oznakami 77, 78). Po nekaterih podatkih iz ukrajinskih virov, naj bi ta letala tvorila glavnino Ukrajinskih letalskih sil.

Ukrajinska bojna letala

Ukrajina naj bi imela skupaj 55 lovcev Su-27, od tega pa le 14 aktivnih. Od skupno 80 letal MiG-29 pa naj bi jih bilo aktivnih le 24, vsaj 35-45 pa naj bi jih bilo nameščenih v letalski bazi Belbek na Krimskem polotoku, torej pod nadzorom Ruske vojske. Prva tako naj bi imeli okoli 46 letal Su-25, od katerih naj bi jih bilo aktivnih 24. Ob tem se seveda postavlja vprašanje, koliko od teh podatkov še drži.

Zanimiv je tudi podatek, da so leta 2012 Ukrajinci sporočili, da bodo med Evropskim prvenstvom v nogometu (EURO Poljska Ukrajina 2012) varovali ukrajinski zračni prostor s 28-imi letali  Su-27 in MiG-29 ter 16-imi helikopterji Mi-8 in Mi-24.

Pripravil: A. Knific, Military Photos

Povezani članki