Ukrajina izgubila 54-ih od skupno 67-ih vojaških plovil

by Urednik

“VEČINA UKRAJINSKIH VOJAKOV NA KRIMU SE JE PRIDRUŽILA RUSKI VOJSKI”

Manj kot 2.000 od več kot 18.000 ukrajinskih vojakov, ki služijo na Krimu, se je odločilo, da zapustijo polotok in odidejo v Ukrajino, potem ko je Rusija sprejela Krimski polotok k svojemu ozemlju, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Rusija je namreč javno povabila vse pripadnike ukrajinskih oboroženih sil, da se pridružijo Ruski vojski, carini in policiji. Vsem novim zaposlenim že urejajo ruske potne liste.  Ruski predsednik Vladimir Putin je v petek ratificiral pogodbo, ki predvideva združitev Krimskega polotoka z Rusijo, kar je sprožilo vrsto novih dogodkov na Krimu.

V soboto je tako 147 vojaških enot ukrajinsko zastavo zamenjalo za rusko in  zaprosilo za članstvo ruske oborožene sile. Ruska mornarica pa je izobesila andrejevo zastavo na 54-ih plovilih od skupno 67-ih iz flote Ukrajinske mornarice, vključno z osmimi vojaškimi ladjami, razen vojaških ladij Konstantin Olshansky (U402), Cherkasy (U311) in Henichesk (U360). Tudi edina ukrajinsko dizelsko-električno podmornico Zaporizhia razreda foxtrot se je pridružila Črnomorski floti Ruske mornarice, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Polovica posadke vključno s kapitanom, sedaj že bivše ukrajinske podmornice Zaporizhia, ki je bila privezana na Krimskem polotoku, je zavrnila služenje v Ruski mornarici in je zapustila plovilo. Dizelsko-električno podmornico, ki je v zelo slabem stanju, bo Ruska mornarica prepeljala v pomorsko bazo Črnomorske flote.

Na kopnem so ruski vojaki v soboto z orožjem in s štirimi oklepnimi vozili BTR-80 vdrli v ukrajinsko vojaško letalsko bazo Belbek in prevzeli nadzor, ob tem pa ranili enega pripadnika Ukrajinske vojske in enega novinarja.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Vpad Ruske vojske v vojaško bazo Belbek

Povezani članki