Ukrajina naročila 6 patruljnih čolnov mark VI

by Urednik

NOVI PATRULJNI ČOLNI ZA UKRAJINSKO MORNARICO

Ukrajina se je odločila za nakup 6-ih novih patruljnih čolnov mark VI (MK VI) ameriškega podjetja SAFE Boats International v vrednosti dobrih 85 milijonov dolarjev, del denarja pa naj bi prispevale tudi ZDA v okviru vojaške pomoči. V pogodbi je opisana tudi možnost naročila dodatnih dveh čolnov.

Ukrajina se je že lani zanimala za nakup 16 patruljnih čolnov mark VI (MK VI) in pripadajoče opreme z ocenjenimi stroški 600 milijonov dolarjev, ameriško zunanje ministrstvo pa je junija 2020 izdalo dovoljenje za prodajo.

Ukrajinska vlada je zaprosila za nakup do 16 patruljnih čolnov mark VI, 32 topovskih sistemov MSI seahawk A2, 20 IR radarjev z elektrooptiko – FLIR (16 nameščenih in 4 rezervni deli), 16 akustičnih sistemov dolgega dosega (LRAD), 16 sistemov za identifikacijo prijatelj – sovražnik (IFF), štirideset (40) topov MK44 (32 nameščenih in 8 rezervnih) in komunikacijsko opremo.

Glede na močno znižano ceno je prav mogoče, da se je Ukrajinska vojna mornarica odpovedala določeni opremi in oborožitvi, ali pa je cena znižana na račun ameriškega sofinanciranja.

Patruljni čoln mark VI, ki je v rabi v Ameriški vojni mornarici, je zasnovan za patruljiranje v rečnih in priobalnih vodah. V dolžino meri 25,8 m, v širino 6,2 m in ima ugrez 1,2. S čolnom upravlja posadka 10-ih mornarjev, prevaža pa lahko še 8 ljudi. Čoln poganjata dva dizelska motorja MTU 16V2000M94, ki omogočata plovbo s hitrostjo do 35 vozlov (65 km/h) z največjim dosegom 600 navtičnih milj (1.100 km).

V oborožitvi patruljnega čolna mark VI sta dve daljinsko vodeni 25 mm topa Mk 38 Mod 2 in šest mitraljezov kalibra M2 (s posadko). Odvisno od značilnosti misije lahko na nosilce topov namestijo mitraljeze M240 ali M134 minigun ter bombomete Mk 19. Patruljni čoln mark VI je opremljen s sistemom orožja MK50 (GWS), ladijsko različico oborožitvene postaje – CROWS – M153, ki je nameščena na pomični kupoli na palubi in omogoča posadki uporabo podatkov s kamere in topa z operaterjeve postaje pod palubo.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki