Ukrajina poslala najnovejše protitankovske raketne sisteme na prvo bojno črto

by Urednik

RUSKA VOJSKA KREPI ENOTE Z OKLEPNIKI, RAKETAMI IN VOJAKI OB UKRAJINSKI MEJI

V zadnjih tednih se napetosti med Ukrajino in Rusijo (ter proruskimi separatisti) stopnjujejo iz dneva v dan. Ukrajinska vojska je v bližino frontne črte v vzhodnih regijah poslala najnovejše prenosne protitankovske vodene raketne sisteme stugna-P. Ruska vojska pa je v bližino ukrajinske meje v regijah Rostov in Krim napotila nove konvoje bojnih oklepnih vozil, havbic, vozil za elektronsko bojevanje in vojaške tovornjake.

Po informacijah lokalnih medijev naj bi v začetku februarja v vzhodni Ukrajini znova prišlo do spopadov, ukrajinska vlada in proruski separatisti pa drug drugega krivijo za prekinitev mirovnega sporazuma. Kaj je sprožilo nedavne incidente ni jasno. Kot vse kaže obe strani kršita tudi sporazum o umiku težke oborožitve (topništva, raketnih sistemov in tankov) z območja  frontne linije, kar je v jasnem nasprotju z mirovnim dogovorom izpred dveh let.

Ukrajina je na bojnem območju v bližini krajev Piski in Vodine namestila nove prenosne protitankovske sisteme z vodenimi raketami stugna-P, ki so jih razvili ter izdelali v domačem konstruktorskem biroju Luch. Stugna-P lahko uniči tudi počasne in nizko leteče letalnike, v osnovi pa je namenjen za uničevanje oklepnih bojnih vozil. Lasersko vodene rakete imajo domet 4000 metrov in lahko prodrejo skozi oklep do debeline 800 milimetrov. Protitankovski raketni sistem stugna-P lahko deluje v temperaturnem območju med -40° in +60°C.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

Povezani članki