Ukrajina se je odrekla kanadskim lovcem CF-18 hornet zaradi visokih stroškov

by Urednik

ZDA NE BODO POMAGALE UKRAJINI Z UBOJNIM OROŽJEM

Stroški vzdrževanja in pomanjkanje usposobljenih pilotov so prisilili ukrajinsko vlado, da opusti idejo o ponujenih kanadskih lovskih bombnik F/A-18, ZDA pa jim bodo še naprej pošiljale le neubojno opremo.

Kanada je že v poletnih mesecih Ukrajini ponudila 20 svojih odpisanih lovskih-bombnikov McDonnell Douglas CF-18 hornet, sredi novembra 2014 pa so predstavniki ukrajinske vlade sporočili, da se bodo odpovedali darilu Kanadskih kraljevih letalskih sil. Iz ZDA pa prihajajo novice, da bodo Ukrajinski vojski poslali še več pošiljk neubojnega orožja in opreme, vključno z 20-imi protiminometnimi radarskimi sistemi in vojaškimi terenskimi vozili humvee.

Nekdanji namestnik ukrajinskega obrambnega ministra Leonid Polyakov, ki je zdaj svetovalec parlamentarnega odbora za nacionalno varnost in obrambo, je novinarjem dejal, da so se odločili zavrniti 20 podarjenih kanadskih lovcev CF-18A/B hornet(F/A-18). Vzrok za to pa je pomanjkanje denarja v Ukrajinski vojski, ki bi morala na novih bojnih letalih najprej opraviti temeljit servis (remont) in jih tudi vzdrževati, kar bi stalo nekaj 100.000 dolarjev, nato pa še prešolati pilote Ukrajinskih letalskih sil iz sovjetskih na ameriške lovce.

Voditelji Združenih držav Amerike pa so se v teh dneh odločili, da Ukrajini ne bodo dobavili ubojnega orožja, povečati pa nameravajo količino ponujene neubojne opreme, ki jo bo Ukrajinska vojska lahko uporabljala v spopadih s pro-ruskimi separatisti na vzhodu države. Tako so Ukrajinski vojski 20. novembra 2014 z vojaškim transportnim letalom C-17 že dobavili prve 3 protiminometne radarske sisteme od skupaj 20 načrtovanih. Ti so del načrtovane 118 milijonov dolarjev vredne ameriške pomoči Ukrajinski vojski v obliki neubojne vojaške opreme in šolanja vojakov.

Nova pošiljka pomoči, ki zaenkrat še ni ovrednotena, pa bo vključevala tudi prvo serijo vojaških terenskih vozil humvee iz presežnih zalog Ameriške vojske.

vojaska-terenska-vozila-humvee

V preteklosti je Ukrajini od ZDA že prejela vojaško (neubojno) pomoči v višini 53 milijonov USD, v kateri so bili sistemi za zaznavanje minometov, neprebojni jopiči, daljnogledi, majhni čolni in druga oprema za ukrajinsko mejno stražo in varnostne sile na vzhodu.

Predlagana pomoč je precej manjša od tiste, ki jo je zahteval ukrajinski predsednik Poroshenko med obiskom v Washingtonu v septembru 2014, ko je želel pridobiti tudi ubojno orožje. Po mnenju Obamove administracije bodo v naslednjih tednih Ukrajini zagotovili dovolj vojaške pomoči, vse vrste orožja, ki ga je Ukrajina zahtevala, pa bi prinesle le obroben vpliv na ravnovesje moči naprm Ruski vojski.

Vsekakor se je zadnje dni vse ponovno pokazalo v novi luči, potem ko so Ukrajinci trdili, da so Rusi v humanitarnem konvoju v vzhodno Ukrajino prepeljali ogromne količine orožja (tovor so pregledali opazovalci OVSE-ja in ugotovili, da so bili seznami pomoči korektni), v zadnjih dneh pa so tudi pri zvezi NATO potrdili, da navedbe ukrajinskih oblasti o množični dobavi ruskih tankov in oklepnikov pro-ruskim separatistom  ne držijo.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki