Ukrajina v spopadih uporablja helikopterje z oznakami Združenih narodov (UN)

by Urednik

ZDRUŽENI NARODI OPOZARJAJO UKRAJINO ZARADI OZNAK NA HELIKOPTERJIH

Združeni narodi (UN) so že opozorili oblasti v Kijevu, da v vojaških operacijah v nemirni jugovzhodni Ukrajini ne smejo uporabljati helikopterjev z oznako UN (United Nations), s katerimi je Ukrajina sodelovala v mirovnih operacijah v Kongu, poročajo ruske RIA Novosti.

Organizacija združenih narodov (OZN oz. krajše ZN) je Ukrajina o nedovoljeni uporabi v belo obarvanih “mirovnih” helikopterjev z oznako UN opozorila na podlagi dokaznih videoposnetkov televizije RT, kakor tudi poročanju LifeNews-a o uporabi treh vojaških helikopterjev Mi-24 in enega Mi-8 z oznakami UN v boju proti separatistom.

“Odgovornost  vseh držav, ki sodelujejo z vojaškimi enotami v mirovnih misijah, je, da same odstranijo vse logotipe in oznake ZN, potem ko se oprema vrne v domovino oz. se več ne uporablja za namene ZN,” je sporočila tiskovna predstavnica Združenih narodov Eri Kaneko v sredo 14. maja 2014. ZN se s tem skušajo distancirati od dogajanja v Ukrajini, sporočili pa so, da že preučujejo možnosti za posredovanje svojih mirovnih enot na nemirnih območjih v Ukrajini.

V spodnjem videoposnetku je prikazan bojni helikopter Mil Mi-24 Ukrajinskih letalskih sil v beli barvi in z oznakami Združenih narodov (UN) med vojaško operacijo proti separatistom v bližini Kramatorska na vzhodu Ukrajine.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Ukrajinski helikopter Mi-24 z oznakami UN

Povezani članki