Ukrajinska vojska na območje Donecka izstrelila 23 granat

by Urednik

NOVI SPOPADI NA VZHODU UKRAJINE

Ukrajinska vojska je v sredo, 17. februarja 2021, izstrelila triindvajset 82-milimetrskih granat na območje samooklicane Ljudske republike Doneck (DPR), je novinarjem povedal tiskovni predstavnik DPR v Skupnem centru za nadzor in usklajevanje.

»Od 17.30 do 18.30 so ukrajinske oborožene enote na ozemlje Ljudske republike Doneck izstrelile 23 granat kalibra 82 mm,« je dejal tiskovni predstavnik DPR in nadaljeval, da so na dve naselji poleg obstreljevanja z granatami  ob tem usmerili tudi ogenj iz oklepnih vozil in granatometov.

Konflikt v Ukrajini se je začel leta 2014, ko je Ukrajinska vojska po razglasitvi neodvisnosti začela ofenzivo na vzhodni regiji Donjeck in Lugansk, skupaj imenovani Donbas. Razglasitev neodvisnosti je bila posledica državnega udara v Kijevu, ki je februarja istega leta zrušil staro vlado.

Februarja 2015 so voditelji tako imenovane Normandijske četverice, ki poleg Ukrajine vključuje še Francijo, Nemčijo in Rusijo, v Minsku opravili pogovore, katerih rezultat je bil sprejetje dogovorov, namenjenih ustavitvi vojne v Donbasu in dolgoročni politični rešitvi konflikta. Med vrhom foruma Normandije v Parizu konec leta 2019 so se vse strani strinjale, da sporazumi iz Minska ostajajo osnova za rešitev krize.

Pripravil: A. Knific, foto: Ukrinform

 

Povezani članki