Ukrajinska vojska v spopadih izgubila več kot 65% oborožitvenih sistemov

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA SE POČASI REORGANIZIRA

Ukrajinski predsednik Petro Poroshenko je vendarle pojasnil, zakaj ukrajinskim vojakom, ki se borijo v vzhodni Ukrajini, ne morejo poslati dodatne težke oborožitve. V spopadih s pro-ruskimi  separatisti naj bi namreč izgubili kar dve tretjini vojaške opreme za enote na frontni črti.

Poroshenko je dejal, da je Ukrajinska vojska med spopadi na vzhodu države izgubili več kot 65% oborožitvenih sistemov za bojevanje na prvi bojni liniji. Ob tem je dodal, da to vsekakor kaže na intenzivnost spopadov in njihov značaj, navedel pa tudi, da se v nekih trenutkih nihče ni branil, zdaj pa naj bi se stanje izboljšalo.

Ob tem Ukrajini ni šla “na roko” tudi ruska pomoč separatistom, ki so dobivali tudi sodobno rusko orožje, hkrati pa v spopadih zasegli večje število ukrajinskih oklepnih vozil.

Vsekakor ti podatki nakazujejo na slabo stanje in nepripravljenost Ukrajinske vojske že v času pred konfliktom, saj se je izkazalo, da ni bila sposobna zagotavljati kakršnekoli resne obrambe. To je posledica predvsem majhnega finančnega vlaganja v vojsko vse od razpada Sovjetske zveze, velik del oborožitvenih sistemov iz tistih časov pa so Ukrajinci razprodali po celem svetu.

Zdaj se ukrajinske oblasti trudijo popraviti situacijo, predvsem s prenovo stare opreme in nekaterimi novimi nakupi. V zadnjih tednih Ukrajina v to vlaga velike napore in tudi količine denarje, trenutno premirje pa jim je prišlo še kako prav pri reorganizaciji in oboroževanju svojih enot.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki