Ukrajinske letalske sile dobile 2 posodobljena lovca MiG-29

by Urednik

V UKRAJINI POTEKA MODERNIZACIJA FLOTE LOVCEV MIG-29

Ukrajinske letalske sile (Povitryani Syly Ukrayiny) so prejele še dve posodobljeni lovski letali MiG-29MU1, je sporočil ukrajinski predsednik  Petro Porošenko v zapisu na socialnih omrežjih.

Ukrajinska vojska je pred dnevi prejela modernizirana lovca MiG-29MU1. Obe bojni letali je prevzela ena od vojaških enot, je sporočil Porošenko in dodal, da bo to okrepilo obrambno sposobnost Ukrajinske vojske. Oba lovca MiG-29 sta posodobljena v različico MiG-29MU1, ki je opremljena s sodobnim in zmogljivejšim radarjem, satelitskim navigacijskim sistemom in drugimi novimi sistemi. Modernizacijo ukrajinskih lovcev MiG-29 so opravili v obratu za popravila letal v Lvivu, ki je pod okriljem državnega koncerna Ukroboronprom.

Ukrajinske letalske sile imajo v svoji floti še 21 operativnih lovskih letal MiG-29 v različicah A, S, UB in MU1. Tekom Ruske “zasedbe” Krimskega polotoka v začetku leta 2014 je Ruska vojska sicer zasegla tudi 45 ukrajinskih lovcev MiG-29 (in 4 trenažne L-39 albatros), v maju pa nato Ukrajinski vojski vrnila 37 letal tega tipa. Poleg 8 zaseženih letal s strani Rusije, je v istem letu Ukrajina izgubila še dve letali MiG-29 – v avgustu sta bili sestreljeni v bližini Donecka oz. Luganska.

Ukrajinske letalske sile imajo v svoji floti še bojna letala Su-24 (12 letal), Su-25 (13), Su-27 (18) in bojne helikopterje Mi-8 (16).

Pripravil: A. Knific

Povezani članki