Ukrajinski Antonov konstruira lastno brezpilotno letalo gorlitz-2

by Urednik

NOVI UKRAJINSKI BREZPILOTNIK PODOBEN TURŠKEMU TB2 BAYRAKTAR

Ukrajinsko državno podjetje Antonov razvija operativno in taktično brezpilotno letalo gorlitz-2, je povedal direktor programov za brezpilotna letala Nikolay Vorobyev, navaja ukrajinski vojaški portal in se pri tem sklicuje na ukrajinske vojaške informacijski viri ArmyInform.

Gre za razvoj operativno-taktičnega letalskega sistema brez posadke, ki bo imel napadalne zmogljivosti.

Po Vorobjevih besedah bo ukrajinski operativno-taktični brezpilotnik gorlitz-2 podoben turškemu izvidniško-jurišnemu brezpilotniku TB2 bayraktar.

“Po naših ocenah je domača industrija sposobno izpolniti  zahteve po  ukrajinski različici turškega brezpilotnika. Gorlitz-2 skoraj povsem opravlja iste funkcije kot turški, edina razlika je v avtonomiji leta, ki je 8 ur,” navaja Vorobyov.

Tehnične značilnosti UAV Gorlitz-2

– masa praznega- 250-300 kg;

– koristni tovor – 65 kg;

– taktični radij – 150 km;

 –  avtonomija pri izvidovanju –  najmanj 8 ur;

–  operativna  višina izvidovanja- 1800-2400 m;

–  hitrost  –  150-180 km/h.

Prvi prototip, imenovan gorlitz-1, je bil izdelan leta 2016 in je opravil začetno stopnjo preizkusov letenja. 29. avgusta 2016 je bil predstavljen na razstavi orožja splošni javnosti, prvi testni let prototipa pa je potekal 8. novembra 2017 v preizkusni bazi Antonov.

Sistem je zasnovan za izvidovanje podnevi in ponoči  v vseh vremenskih razmerah, zajete informacije prenaša na poveljniško mesto – poveljstvo v realnem času in tako zagotavlja učinkovito uporabo mehaniziranih (tankovskih) brigad, raketnih divizionov, kot tudi eskadrilj vojaškega letalstva.

Pripravil: B. Knific, foto: Antonov

 

Povezani članki