Ukrajinski Motor-Sich bo pričel s proizvodnjo helikopterjev nadiya

by Urednik

V UKRAJINI BODO LETA 2018 ZAČELI SESTAVLJATI SREDNJE HELIKOPTERJE

Ukrajinski proizvajalec letalskih motorjev JSC Motor-Sich je napovedal, da bo v letu 2018 v obratih v Zaporožju  v jugovzhodni Ukrajini začel sestavljati helikopter dolgega dosega, ki so ga poimenovali “nadiya” (upanje).

Vyacheslav Boguslaev, vodja družbe Motor-Sich, je lokalnim medijem dejal, da bo novi srednji večnamenski helikopter nadiya primeren tako za komercialno uporabo, pa tudi za vladne operacije, kot so obmejno patruljiranje in ukrepanje ob nesrečah.

“To je helikopter, prvotno namenjen za civilno uporabo in zasnovan za prevoz sedmih potnikov. Z doletom približno 1000 km bo lahko letel po vsej Ukrajini,” je še dodal Boguslaev. Trenutno ukrajinska podjetja proizvajajo le lahke helikopterje, ki lahko “pokrivajo” razdalje do največ 600 km.

JSC Motor Sich je podjetje s sedežem v Zaporožju, ki je specializirano za proizvodnjo letalskih motorjev in plinskih turbin. Njihovi proizvodi so vgrajeni v letala in helikopterje v 120 državah. Med novimi izdelki podjetja je turbogredni motor MS-500V (vgrajen bo v helikopter nadiya), ki so ga prvotno (pred ukrajinsko krizo) razvili za lahki večnamenski helikopter ansat ruskega proizvajalca Kazan (del koncerna Ruski Helikopterji).

Pripravil: A. Knific, foto: JSC Motor-Sich

 

Povezani članki