Ukrajinski obmejni policisti začeli gradnjo “zidu”

by Urednik

PO AMERIŠKEM, IZRAELSKEM IN TURŠKEM ŠE UKRAJINSKI ZID?!

Ukrajinski obmejni policisti naj bi že začeli projekt gradnje “zidu” na meji z Rusijo, je sporočila tiskovna služba Ukrajinske vojske za operacije v vzhodni Ukrajini na Facebooku. Ukrajinski predsednik Petro Poroshenko je v ponedeljek dal ukaz, da se na meji z Rusijo začne graditi obrambna linija jarkov in gradnja utrdb, so sporočili ukrajinski vojaški viri. Meja med Ukrajino in Rusijo naj bi bila dolga  2,295 km, poročajo ukrajinski mejni organi.

Gradnja dveh obrambnih linij je bilo načrtovana že nekaj časa (kot poročajo Ukrajinci), pri tem pa naj bi skopali okoli 1.500 kilometrov jarkov, več kot 8000 prehodov (mostov) za vozila in 4000 obmejnih postojank, zgradili pa naj bi tudi 60 km ograje odporne na eksplozivna telesa.

Premier Arsenijem Jatsenjuk je 5. septembra 2014 dejal, da je vlada pripravila osnutek načrta imenovanega “zid” za izgradnjo utrdb za zaščito ukrajinske meje. Načrt predvidena v prvi fazi delo na mejah zunaj konfliktnega območja, kjer je mogoče takoj začeti inženirska dela – v regijah Chernigov, Sumy, Kharkiv in Lugansk na severu Ukrajine.

Po svetu je tudi v zadnjih letih mnogo držav rešitev “našlo” v postavljanju zidov (ali žičnatih ograd) na svojih mejah – najverjetneje po zgledu Kitajcev. Tako imajo ZDA velik del meje z Mehiko zavarovane z žičnato ogrado, Grčija ob reki Evros na meji s Turčijo, Turčija na meji z Bolgarijo in Sirijo, Španija na meji z Marokom – vsem tem je skupen predvsem namen, da se prepreči pot nezakonitim priseljencem. Ne smemo pa pozabiti tudi na Izrael, ki je z zidom in žičnato ogrado omejil Palestince, tako prebivalce Zahodnega brega kot Gaze in jim dobesedno zgradil zapora na prostem.

Ukrajinski obmejni policist je medijem dejal, da so z deli začeli takoj po prejetem ukazu. Inženirska dela so se že začela – izkopali so že nekaj štiri metre širokih in dva metra globokih jarkov in jih opremili z elektronskimi sistemi. Mejo na morju naj bi prav tako v celoti opremili z elektronskimi nadzornimi sistemi. Jacenjuk je dejal, da bo ukrajinska vlada za finančno pomoč pri projektu “zid” zaprosila tudi Evropsko unijo (EU), ukrajinska vlada pa mora zagotoviti sredstva za izvajanje prve faze projekta.

Nekateri Ruski so se že odzvali na načrte Ukrajine in gradnjo jarkov, zidov in minskih polj ob meji z Rusijo označili za povsem nedopustno akcijo kijevske oblasti.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Ukrajinski načrti za "zid" na meji z Rusijo,

Povezani članki