Ukrajinsko vojaško transportno letalo An-188 postalo senzacija v Turčiji

by Urednik

UKRAJINCI RAZVIJAJO NOVO VOJAŠKO TRANSPORTNO LETALO

Turška Antalija je pred tednom gostila največji regionalni letalski dogodek  – evrazijski letalski salon Euroasia Airshow, kjer so bili veliko pozornosti deležna ukrajinska transportna letala An-77An-178 in novi koncept An-188.

Prireditev je pritegnila tako strokovnjake kot ljubitelje civilnega in vojaškega letalstva ter razstavljavce iz držav, članic Nato, Turčije ter Ukrajine in Rusije in Irana, pripravili pa so jo na mednarodnem letališču Antalya.

Razstavljenih je bilo več kot 100 letalnikov, pravo senzacijo pa je ob ukrajinskih transportnih An-77 in An-178 pomenil – kot je poročal ukrajinski center za obrambne pobude – prav tako ukrajinski vojaški transporter An-188.

Letalo An-77 je dejansko posodobljena različica štirimotornega turbopropelerskega večnamenskega vojaškega transportnega letala An-70  (slednji je nastal v sodelovanju z Rusijo še v okviru Sovjetske zveze, dvojne (nasproti vrteče) propelerje pa poganjajo štirje motorji Ivčenko Progress D-27), namenjen pa je predvsem tujim kupcem. Konstruirali so ga kot zamenjavo za zastarela turbopropelerska vojaška transportna letala An-12 in Il-76. Na osnovi An-77 bodo razvili tudi novo transportno letalo An-188 z turboventilatorskimi motorji.

Ukrajinska letala so predstavili tudi uradni turški delegaciji, ki jo je vodil dr. Ismail Demor, podsekretar turške obrambne industrije, ki je tudi prvi obiskal ukrajinsko razstavno stojnico. Turškemu visokemu državnemu funkcionarju je paleto Antonovih letal predstavil prvi namestnik generalnega direktorja SC Ukroboronprom dr. Oleksander Los, ki je obenem tudi aktualni predsednik družbe Antonov.

Transportno vojaško letalo An-188 - koncept

Ukrajinci so Turkom ponudili skupno proizvodnjo transportnega letala An-188, ki bi ga potem skupaj tržili na tretjih trgih. Pri Antonovu načrtujejo, da bodo letalo opremili z zahodnimi turboventilatorskimi motorji.

Kot je povedal direktor programa An-188 Volodymir Shmyrov, bo letalo namenjeno širokemu spektru nalog, prevažalo pa bo do 50 t tovora. Tovorni prostor v novem antonovu je precej večji od prostora v ameriškem transporterju C-130 hercules, vanj pa lahko vkrcajo različna vojaška vozila, helikopter ali do 300 opremljenih vojakov, pa najrazličnejši humanitarni tovor, palete in zabojnike. Za vzlet / pristanek bo letalo potrebovalo le 600 do 800 m (tudi slabše pripravljeno) dolgo stezo.

An-178 je srednje dvomotorno (s tuboventilatorkima motorjema) transportno letalo, vrhunec družine letal An-148 / An-158 z enako avioniko in sistemi. Nosilnost tega letala je 18 t, s čemer je podoben C-130 hercules, ima pa tovorno kabino z izenačenim pritiskom. Kot transporter lahko prepelje do 90 vojakov ali 70 padalcev, vanj gre 68 bolniških postelj – nosil. Alternativno vanj vkrcajo 4 lahka vozila 4×4 kot je HMMWV ali dva standardna ladijska kontejnerja.

Na letalskem salonu Euroasia 2018 sta se za letalo An-178 zanimala tako turška policija kot žandarmerija, ukrajinski proizvajalec pa se je v dneh prireditve sestal z delegacijama obeh.

Pripravil: B. Knific

Povezani članki