Umaknjeni ruski radarsko nevidni lovec MiG MFI na salonu MAKS

by Urednik

RUSI BODO PREDSTAVILI MIGOV PROJEKT  LOVCA 5. GENERACIJE

Med 25. in 30. avgustom 2015 bo v Žukovskem (nekoč je bila to ena najbolj skrivnostnih letalskih baz v Rusiji/Sovjetski zvezi, ki so jo spremljali ameriški sateliti in vohunska letala z najsodobnejšo in najzmogljivejšo snemalno tehnologijo) 12. mednarodni letalsko-vesoljski salon MAKS 2015. Tam bo tudi naša skupina obiskovalcev in lahko bodo videli tudi prvo rusko zasnovo radarsko slabo opaznega lovca MiG MFI („mulьtifunkcionalьnый frontovoй – istrebitelь”) projekt 1-44. Po uresničitvi programa modela T-50 so se odločili da MFI ne gre v serijsko proizvodnjo, zanj pa še vedno vlada precejšnje zanimanje.

Večnamensko lovsko letalo MiG MFI so zasnovali in izdelali v Konstruktorskem biroju Mikojan in Gurjevič. Obiskovalci salona MAKS ga ne bodo videli v zraku, bo pa razstavljen na tleh, kar bo prva javna predstavitev tega letala, so ga pa predstavili nekaterim novinarjem leta 1999. MFI takrat tudi ni vzletel, z njim so demonstrirali zgolj vožnjo po letališki stezi. Klasificirali so ga kot večnamensko lovsko letalo – MFI. Mikojan-Gurjevičev konstruktorski biro ga je zasnoval kot letalo z izrednimi manevrskimi zmogljivostmi, ki naj bi dosegel nadzvočno hitrost brez uporabe komore za dodatno zgorevanje, bil naj bi slabo radarsko in termovizijsko zaznaven, potreboval naj bi kratko vzletno-pristajalno stezo, vgrajeno pa naj bi imel najsodobnejšo računalniško-radarsko opremo, nove sistema za upravljanje in podobno. Vse te novosti pa naj bi ne povečevale stroškov njegovega vzdrževanja in oskrbovanja, nasprotno naj bi jih celo zmanjšala.

Konkurent ameriškemu lovcu F-22

Konstruktorski biro MiG je v sklepno fazo izdelave načrtov in makete vstopil v letu 1991, novemu letalu pa potem sreča ni bila mila. Konstruktorski biro MiG je zatem prešel burno obdobje finančnega deficita devetdesetih let, preživel prestrukturiranje in na koncu postal Moskovska letalska proizvodna korporacija MiG, kasneje pa so ga združili s Konstrukcijskim birojev Suhoj. Večnamenski lovec MiG MFI je poletel samo enkrat, pilotiral ga je preizkuševalni pilot Vladimir Gorbunov ( jasno – heroj Rusije) i ga označil za letalo z velikim potencialom.

Čas je seveda tekel naprej in MiG. MFI 1.44, sprva mišljen kot nasprotnik ameriškemu F-22 raptorju, je moral odstopiti svoje mesto novemu, Suhojevemu projektu bojnega letala pete generacije PAK FA – T-50, ki so ga začeli izdelovati v letu 2002. Edini primerek MiG MFI 1.44 je stal na odprtem nebu v Inštitutu za aeronavtiko Gromov v Žukovskem, potem pa so ga leta 2013 konzervirali.  Prav ta primerek bo razstavljen rudi na letošnjem salonu MAKS.

Je (u)šla tehnologija na Kitajsko ?

Kljub temu pa to letalo, konstruirano s kanardi – predkrilci – na nosu in usmerjenim potiskom, verjetno ne pripada preteklosti. Tehnologija je postala predmet številčnih polemik in afer, saj naj bi tehnologija MFI (u)šla na Kitajsko! Številni so namreč trdno prepričani, da so tehnološke rešitve iz projekta MiG MFI 1.44 uporabili pri razvoju kitajskega lovca pete generacije J-20 chengdu. Podatek je v začetku leta 2011 objavil neimenovani Reutersov novinar, dobil pa naj bi ga od anonimnega vira. Portparolka korporacije MiG je to seveda zanikala z besedami, da „Rusija ni nikoli izročala, ne izroča in ne bo izročala kitajski elektronskih in pogonskih sklopov ter naprav  za lovsko letalo pete generacije J-20 chengdu (črni orel)…“. kljub temi številni izvedenci še naprej vztrajajo pri navedbah, da so bile Kitajski predani načrti in tehnologije lovca MiG MFI 1.44. Tako meni tudi eden od ruskih neodvisnih gospodarskih analitikov, saj sklepa, da je bil to preprosto komercialni posel. Kitajci naj bi za denar kupili načrte posameznih sklopov lovca pete generacije korporacije MiG.

Kakorkoli: javnost bo to letalo lahko prvič videla na salonu MAKS, kar pomeni, da ni več strogo čuvana skrivnost in da je letalo dokončno izgubilo možnost za serijsko proizvodnjo v Rusiji.

Pripravil: B. Knific, vir: Ruska Rec, foto: Military Forum

ENODNEVNI OBISK LETALSKEGA MITINGA V ITALIJI – RIVOLTO 2015

Obiščite z nami letošnjo osrednjo letalsko prireditev v naši bližini v Rivoltu pri italijanskem Vidmu, ki bo 5. septembra 2015.

55-let Frecce Tricolori, Rivolto, Italija

Povezani članki