“Ura letenja lovca MiG-29 je dvakrat cenejša kot pri francoskem rafalu”

by Urednik

RUSKI LOVCI VELIKO CENEJŠI ZA UPORABO KOT ZAHODNI

Stroški letenja in vzdrževanja ruskih lovskih letal MiG-29 so za kupca dvakrat cenejši kot pri francoskih lovcih Dassault rafale, je dejal direktor Ruskega zveznega urada za vojaško-tehnično sodelovanje (FS MTC) Dmitry Shugaev.

“Različni tuji kupci so naredili ocene in prišli do zaključka, da je ruska oprema veliko cenejša za uporabo in vzdrževanje kot tuja. Tukaj imamo primer s področja letalstva, kjer je strošek ure letenja ruskih lovcev MiG-29 približno 16-20 tisoč dolarjev, medtem ko je pri rafalu 30-40 tisoč dolarjev, kar je skoraj dvakrat toliko,” je dejal Shugaev v intervjuju za revijo Narodna obramba (Nacionalnaja oborona).

Ob tem dodaja, da to ne pomeni, da si ruska podjetja ne bodo še naprej prizadevala za izboljšanje kakovosti storitev vojaške opreme, zmanjšanje stroškov popravil in vzdrževanja, kot tudi narediti storitve čim bolj dostopne in pregledne za stranke.

Sovjetski lovci MiG-29, ki v zadnjih različicah prav tako kot rafali spadajo v 4. do 4.++ generacijo bojnih letal, so operativni že vse od leta 1983, prodali pa so jih v države v jugovzhodni Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Aziji. Cena letala, danes je v prodaji različica MiG-29C, se giblje od 20 do 30 milijonov dolarjev. Cena francoskega lovca rafale, ki so ga začeli uporabljati skoraj 20 let kasneje, pa se začne pri 45 milijonih dolarjev in seže vse do 80 milijonov.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki