Uspešno leto za belorusko obrambno industrijo

by Urednik

BELORUSIJA RAZVIJA NADGRAJENE RAZLIČICE OROŽJA IN NOVE PROIZVODE

V letu 2017 je beloruska obrambna industrija zabeležila 25 odstotno rast prodaje, skupaj pa so na tuje izvozili za 1 milijardo dolarjev, kar je 15 odstotkov več kot leto poprej, je v informaciji na srečanju državnega obrambno-vojaškega industrijskega odbora v Minsku sporočil Oleg Dvigalev, predsednik tega odbora. Ta podatek uvršča Belorusijo med 20 največjih svetovnih izvoznikov obrambnih proizvodov.

Glavni trg za beloruske proizvode vojaške industrije ostaja Rusija, so pa lani po besedah Dvigaleva prodali vojaško opremo in oborožitev v kar 69 držav. Med izvoznimi proizvodi so bili tudi sistem groza-S za protielektronsko bojevanje in motilec satelitskega navigacijskega sistema (GPS) optima-B, znan tudi kot kaiman, in pa lahka štirikolesna oklepna vozila MZKT V-1.

Na srečanju državnega obarmbnoindustrijskega odbora so predstavili tudi nekaj novosti, kot na primer verno kopijo (mock up) večcevnega raketnega artilerijskega sistema polonez-M (MLRS). Gre za razvojno različico v letu 2016 predstavljenega večcevnega raketometa polonez. Novi – izboljšani sistem uporablja beloruske rakete 300 mm, ki so uspešno prestale preizkus, med katerim  so dokazale natančnost in pa doseg kar 299 km. S polonezom-M bodo v Belorusiji zamenjali zastarela raketometna sistema iz sovjetskih časov BM-27 uragan 220 mm in BM-30 smerch 300 mm. Za novi beloruski raketni artilerijski sistem pa so pokazali zanimanje tudi v drugih državah organizacije za kolektivno varnost (CSTO).

Prodajo poloneza članici CSTO Azerbajdžanu je preprečila Armenija, prav tako članica te organizacije, zdaj pa upajo, da bo prvi tuji kupec poloneza-M postal Kazahstan (kot je v začetku februarja poročala ruska Pravda).

Na srečanju v Minsku so predstavili tudi nadgradnji raket zrak-zrak kratkega dosega R-60 in R-73 (AA-11archer) v izvedbi beloruskega proizvajalca Belspetsvneshtechnika. Raketi sta dobili oznaki R-60BM in R-73BM, ti univerzalni protiletalski raketa pa zdaj lahko izstreljujejo tako z letal kot s talnih lansirnih sistemov.  Raketi sta dobili nov avtopilotski nadzorni modul s sodobnimi raketnimi algoritmi in nekontaktno lasersko varovalko, ki zagotavlja eksplozijo bojne glave v prej določenem območju. Raketi imata tudi nova pogonska motorja in še nekaj drobnih izboljšav.

Na tem promocijskem dogodku so prikazali tudi domačo jurišno puško 7,62 x 39 mm, ki so jo razvili na osnovi ameriške polavtomatske puške AR-15. Novo orožje po navedbah uporablja Beloruska vojska; tehta 4,56 kg, v dolžino meri 985 mm in ima 406 mm dolgo cev. Okvir za naboje je na videz podoben kalašnikovemu in ima kapaciteto 30 nabojev. Puška naj bi bila natančna tudi na razdalje do 1000 m ob uporabi optične namerilne naprave.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: YouTube

 

Povezani članki